Followers

Sunday, 18 December 2011

Berbelanja Cara Aku

Semua orang ada cara manage duit, gaji, elaun, biasiswa masing2 kan? Mungkin cara yang dipilih tu adalah yang terbaik untuk masing2. Kat sini aku nak share cara aku.  

Sejak guna Pound ni, aku awal2 dah setkan perbelanjaan aku £20 pound seminggu dan duit elaun akan masuk setiap minggu. Cara aku kawal perbelanjaan aku adalah adaptasi camne Llyods TSB uruskan akaun customer diaorang yang mana adanya dua akaun, akaun debit card dan akaun saving. Setiap minggu, atau bulan bank ni akan transfer duit dari saving account ke debit card account ikut arahan kita. Disebabkan aku tak boleh bukak akaun dengan Lloyds sekurang2nya aku boleh copy cara diaorang ni uruskan duit customer.   

So aku apply cara diaorang kat dalam dompet aku sendiri yang mana  kat dompet ni ada beberapa saku @ poket (konfem ar...haha). Aku simpan duit kat dua tempat dalam dompet ni yang mana satu berfungsi sebagai:

Source: Google

Poket 1: Duit yang boleh digunakan minggu tu
Poket 2: Duit yang akan digunakan untuk minggu depan dan depan2 (Depend ar berapa ada kat poket ni, kalau kata ada £40, maknanya tu untuk 2 minggu (£40/£20 seminggu = 2 minggu). 

Lebihan/(Defisit)
Macam yang aku cakap, duit elaun aku akan masuk £20 seminggu, so kalau kata ada lebih untuk minggu tu so boleh dibawa ke minggu depan. Tapi let say tiba-tiba ada perbelanjaan luar jangka untuk minggu tu, maknanya elaun untuk minggu depan kena cut, kalau kata minggu ni defisit £5 maknanya minggu depan dapat elaun £15 je la. 

Hari Masuk Elaun 
Term "masuk elaun" sebenarnya kurang tepat dan lebih tepat adalah pindah duit dari poket minggu depan ke poket minggu ni (faham ke...haha). Biasanya aku akan pindahkan duit tu hari Sabtu setiap minggu yang mana selepas aku pindah je duit tu, aku akan shopping untuk minggu tu dan duit lebih tu akan digunakan untuk perbelanjaan lain2 untuk minggu tersebut. 

Perbelanjaan Besar
Untuk perbelanjaan yang besar pulak, memang awal2 aku asingkan peruntukannya contohnya bayar duit sewa rumah, duit internet, duit top up handset dan sebagainya. (Bergantung kepada budi bicara aku whether nak buat peruntukan lain atau menggunakan peruntukan dari elaun untuk menampung perbelanjaan besar ni). 

Releven 
Ada orang yang selagi tengok dompet tebal selagi tu la nak bagi kempis kan? (merujuk kepada diri sendiri..hehe). So sebagai langkah agar aku tak sukahati je berbelanja, that's why aku praktik cara ni. Untuk mengajar diri ni agar tak boros dan berhemah dalam berbelanja (macam iklan Mari Menabung lak =p) 

Sekadar berkongsi cara

Sekian 



Friday, 2 December 2011

Global Leadership Outreach 2011

For the first time in the Queen Elizabeth's country, we joined a leadership course in the Malaysia Hall which have been organized by AKEPT. The course was conducted only for two days from 19 to 20 November 2011. It is a great opportunity when we met a lot of student leaders who study abroad who have the potential and credibility at the same time knowledge to be in the front line leaders in the future. 
Train to King Cross Station, London From Middlesbrough at 9am 

Transit at Eaglescliffe Train Station 

The first destination when we arrived at this station was Harry's 9 3/4 Platform

After had a lunch at Malaysia Hall's Cafe, we checked in and hang out since the program will start tomorrow....Room 404 A, quite horror...haha
A Fireman who plays trumpet  



A spooky tree....you can see "something" at the tree trunk


On 19 November, 11 am at Hammersmith House, Imperial College London 
The Program Began...



A speech from the Malaysia High Commissioner to UK, Dato Zakaria Sulong 

Da Vinci Code? 



Moving Malaysia Ahead: Can GTP/ETP Deliver?


Relation between One Malaysia, GTP, ETP and 10th Malaysia Plan 

There was a few group works or LDKs that we did and one of it was to represent a ministry to propose transformation plan for the ministry and to prepare a budget for the proposed plan



The last picture is Assoc. Prof. Dr Rosman Abdullah, Director of Education Malaysia in UK & Eire....I met him at the entrance after my presentation and he said to me that I presented a good presentation...haha dengan English terabur pun good? hehe


Its been a pleasure to meet with a lot of brilliant and potential students from various universities such from Oxford University, Manchester University, Manchester Metropolitan University, London School of Business & Finance (LSBF), Hull University, Plymouth University, Canterbury University and Teesside University.

Last but not least 

Terima Kasih AKEPT & MASDUKE for your invitation 
to this program


Tuesday, 15 November 2011

Road To London 2012

Alhamdulillah, after a few weeks prepared for Nottingham Malaysian Games 2011 I went to that university on the 12th of November 2011 to play squash. Pergh....I dunno how to describe it, the courts fulled with talented young players. I won all my games....in term of cheers or "sorak" ar...hehe but in term of game play or the sport itself I loss..hehe. I lost to the Manchester University, Royal College of Surgeons Ireland (RCSI), Lancester University as well as to the host university, Nottingham University.


So instead of talking about how bad I was in the squash game during the event, 
it's better for us to talk something else =)

At Nottingham University

Walking @ Cycling...xleh naik bas ke....hehe
Archeology, Classics & the Museum
It was my first time being a referee =)
Nottingham Basketball Court 
Bus stop which located in front of Nottingham Sports Centre 
The only sport that Teesside went through until final 
Which the finalist is our head of contingent..Teesside University vs Aberystwyth University from Wales 
He won it....congrats Hadi...Champion of Checkers @ Dam Haji =)
Hadi's Biggest Supporters


You're on the right road to London Hadi...tu pun kalau Dam Haji ada kat olimpik....hehe



Last but not least, the best part of this event was 


Malaysian Food Festival....biggest since 1984

One of the stalls...when you want to buy foods please don't convert Pounds to MYR =)

If you convert 

Nasi Lemak =  £4 = RM20 

Nasi Ayam Berempah = £3.50 = RM17.50

Sup Ekor = £2.50 = RM12.50

Kuah Durian = £2 = RM10

Teh Tarik =£1=RM5

Drumstick =£1.50 = RM7.50


Bersyukurlah hidup di Malaysia yang kaya dengan makanan dengan harga yang murah tapi 

kalau makan kat hotel sama je harga cam kat sini =) 

Thursday, 10 November 2011

Aidiladha 1432Hijrah

Kalau biasanya di malam hari sebelum Aidiladha kat Malaysia aku akan siap2 gosok baju untuk sambut Aidiladha untuk keesokannya, kat sini kami

Pakai baju Melayu lepas Maghrib dan terus ke rumah Kak Da sebelum Isyak untuk sambutan  Aidiladha  =)

Tentatif 

6.00 Petang : Takbir Raya (Kami bergilir2 lead takbir cam dalam tv...best)

6.30 Petang: Solat Isyak berjemaah 

6.45 Petang: Solat Hajat berjemaah 

 7.00 petang: Bacaan Yassin

7.30 petang: Jamuan makan 
(Menu utama Kak Da buat, sampingan kami masing2 buat, satu rumah dua atau tiga menu)  
  
Nasi Minyak (nyumm), nasi impit, sate, sambal kacang, roti, kuzi ayam 
Air Ribena, Orange Juice, Fanta, Puding & Triffle (serius kat sini baru ak taw mende tu Triffle..haha)

Kek, biskut2, kuih2 raya, karamel, maruku dan....

Coklat Cadbury Roses =)

Credits to Farah & Iman for the photos as well as to Kak Da for the photo editing 



Iman

The photographer at the middle, Farah... In front of her, Mariam while in the back is Syamira
Kak Da for the photo editing also for the foods....kalau Kak Da takde tak taw kami nak raya katne
Last but not least kami ingin mengucapkan 


Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha 1432Hijrah 

Daripada Kami Warga Teesside University  

& Warga Fakulti Perakaunan Universiti Teknologi MARA


Thursday, 3 November 2011

Scotland, I'm back after 23 years

Hello Scotland, Hello Scottish, Hello Mc....haha =p

Alhamdulillah at last, UiTM gave me one of the most precious moment of the year on 29th October 2011. UiTM sponsored me to go to Scotland, my country of birth. 

To Edinburgh, It is my plan to visit my birthplace, Glasgow..insyallah 
National Museum of Scotland, not far from our hostel 
Apetah nama bangunan ni....hehe
In front of Edinburgh Castle, one of the landmarks in Scotland
With our friend, a Libyan....Mr Mohamed....kot.....haha 
Cukup 4....haha

Below animations pictured at one of the highest mountain in Edinburgh




Ingatkan lumba lari...kena mara ngan photographer coz tak tengok camera....hehe

PS: Thanks & all credits to Farah for the pictures and the animations. Btw the animations quite funny....haha

Other Topics