Followers

Sunday, 18 December 2011

Berbelanja Cara Aku

Semua orang ada cara manage duit, gaji, elaun, biasiswa masing2 kan? Mungkin cara yang dipilih tu adalah yang terbaik untuk masing2. Kat sini aku nak share cara aku.  

Sejak guna Pound ni, aku awal2 dah setkan perbelanjaan aku £20 pound seminggu dan duit elaun akan masuk setiap minggu. Cara aku kawal perbelanjaan aku adalah adaptasi camne Llyods TSB uruskan akaun customer diaorang yang mana adanya dua akaun, akaun debit card dan akaun saving. Setiap minggu, atau bulan bank ni akan transfer duit dari saving account ke debit card account ikut arahan kita. Disebabkan aku tak boleh bukak akaun dengan Lloyds sekurang2nya aku boleh copy cara diaorang ni uruskan duit customer.   

So aku apply cara diaorang kat dalam dompet aku sendiri yang mana  kat dompet ni ada beberapa saku @ poket (konfem ar...haha). Aku simpan duit kat dua tempat dalam dompet ni yang mana satu berfungsi sebagai:

Source: Google

Poket 1: Duit yang boleh digunakan minggu tu
Poket 2: Duit yang akan digunakan untuk minggu depan dan depan2 (Depend ar berapa ada kat poket ni, kalau kata ada £40, maknanya tu untuk 2 minggu (£40/£20 seminggu = 2 minggu). 

Lebihan/(Defisit)
Macam yang aku cakap, duit elaun aku akan masuk £20 seminggu, so kalau kata ada lebih untuk minggu tu so boleh dibawa ke minggu depan. Tapi let say tiba-tiba ada perbelanjaan luar jangka untuk minggu tu, maknanya elaun untuk minggu depan kena cut, kalau kata minggu ni defisit £5 maknanya minggu depan dapat elaun £15 je la. 

Hari Masuk Elaun 
Term "masuk elaun" sebenarnya kurang tepat dan lebih tepat adalah pindah duit dari poket minggu depan ke poket minggu ni (faham ke...haha). Biasanya aku akan pindahkan duit tu hari Sabtu setiap minggu yang mana selepas aku pindah je duit tu, aku akan shopping untuk minggu tu dan duit lebih tu akan digunakan untuk perbelanjaan lain2 untuk minggu tersebut. 

Perbelanjaan Besar
Untuk perbelanjaan yang besar pulak, memang awal2 aku asingkan peruntukannya contohnya bayar duit sewa rumah, duit internet, duit top up handset dan sebagainya. (Bergantung kepada budi bicara aku whether nak buat peruntukan lain atau menggunakan peruntukan dari elaun untuk menampung perbelanjaan besar ni). 

Releven 
Ada orang yang selagi tengok dompet tebal selagi tu la nak bagi kempis kan? (merujuk kepada diri sendiri..hehe). So sebagai langkah agar aku tak sukahati je berbelanja, that's why aku praktik cara ni. Untuk mengajar diri ni agar tak boros dan berhemah dalam berbelanja (macam iklan Mari Menabung lak =p) 

Sekadar berkongsi cara

Sekian 



Friday, 2 December 2011

Global Leadership Outreach 2011

For the first time in the Queen Elizabeth's country, we joined a leadership course in the Malaysia Hall which have been organized by AKEPT. The course was conducted only for two days from 19 to 20 November 2011. It is a great opportunity when we met a lot of student leaders who study abroad who have the potential and credibility at the same time knowledge to be in the front line leaders in the future. 
Train to King Cross Station, London From Middlesbrough at 9am 

Transit at Eaglescliffe Train Station 

The first destination when we arrived at this station was Harry's 9 3/4 Platform

After had a lunch at Malaysia Hall's Cafe, we checked in and hang out since the program will start tomorrow....Room 404 A, quite horror...haha
A Fireman who plays trumpet  



A spooky tree....you can see "something" at the tree trunk


On 19 November, 11 am at Hammersmith House, Imperial College London 
The Program Began...



A speech from the Malaysia High Commissioner to UK, Dato Zakaria Sulong 

Da Vinci Code? 



Moving Malaysia Ahead: Can GTP/ETP Deliver?


Relation between One Malaysia, GTP, ETP and 10th Malaysia Plan 

There was a few group works or LDKs that we did and one of it was to represent a ministry to propose transformation plan for the ministry and to prepare a budget for the proposed plan



The last picture is Assoc. Prof. Dr Rosman Abdullah, Director of Education Malaysia in UK & Eire....I met him at the entrance after my presentation and he said to me that I presented a good presentation...haha dengan English terabur pun good? hehe


Its been a pleasure to meet with a lot of brilliant and potential students from various universities such from Oxford University, Manchester University, Manchester Metropolitan University, London School of Business & Finance (LSBF), Hull University, Plymouth University, Canterbury University and Teesside University.

Last but not least 

Terima Kasih AKEPT & MASDUKE for your invitation 
to this program


Other Topics