Followers

Saturday, 27 November 2010

Blog = Buku = Sape Nak Baca ;)


506 Post ni kalau samakan dengan satu helai mukasurat setiap post sama dengan 506 muka surat, kalau depan belakang sama dengan 253 mukasurat. Kalau buat tesis la ni dah boleh grad dah ni....ha3. Aku cuma terbayangkan kalau post2 aku ni dicetak cam buku.....wawawa boleh jadi JK Rowling ni. (Perasan la ko Acap, sape nak baca....wakaka). 

Aku pun x sedar sejak menulis blog mulai bulan 6 tahun lepas (2009), tup2 dah hampir 500 lebih. So next target is 1000 plak kot. Dengan menulis (sincerely menaip) kita boleh meluahkan pandangan sendiri, tapi jaga2 blogging is not like writing a diary....seriously.Dengan gaya penulisan blog ni dah develop skill aku dan membuatkan aku berminat untuk masuk pertandingan2 esei dan dah menang pun kat peringkat universiti ngan negeri...tapi saguhati je la...wakaka...tapi alhamdulillah la kan. Takkan terus nak dapat nombor satu kot...terernye aku...

Sebenarnya aku terfikir2, bukan pe menurut kajian Datuk Prof Mohd Fazillah Kamsah, kalau yang lahir bulan Ogos ni berbakat dalam seni...ermmmm....seni lukis konpem bukan aku coz bila lukis orang rupa cam kereta, bila lukis kereta rupa cam orang....seni silat? Memang pernah nak masuk silat tapi takde kat sekolah dulu yang ada pun taekwando je. Masuk gak ar tapi tak berapa menyinar sehingga ke Sukan Komanwel...hu3. Seni suara? Suara cam aku ni sape la nak denga.....huk3. Seni puisi? Jap Acap, jangan bagi aku gelak.....hua3. Mungkin tempat aku di seni penulisan kot? Poyo gile aku kata aku ade seni dalam penulisan, tapi ok gak kan bila accountant (pas ni MBA) = accountant berMBA insyallah....boleh tulis2 esei ni, bm ok ar, tapi tang BI...William Shakespeare pun pening baca.....wahahaha.   

Dah2 makin panjang aku tulis makin melalut lak, agak2 la kan kalau ada kekosongan dalam Berita Harian ke, Utusan ke ape ke ak nak try ar. Manelah tau satu hari nanti aku ni jadik accountant berMBA yang jadik penulis free lancer ke....hu3. Sume ko nak jadik Acap x leh la. Ko kena ingat poem The Road Not Taken, once u take the path, there are no turning back @ undo button.

Eh k la, aku memang camni memalam je suka menulis cam burung antu.(Jap burung antu menulis ek?)---> Confius sendirik.....ha3 =p

Friday, 26 November 2010

Fried Banana....

How do you think it is? Because of branding, anything can be sold......maybe....


Monday, 22 November 2010

Dia Pilih KLCC Doh.....

Erti cinta tu besar. Cinta yang hakiki kepada Allah, cinta yang mulia kepada Rasul & Ibu Bapa. Tapi cinta kepada BF @GF tu pula camne....ha3...speechless ar tu. Cinta dalam konteks pemikiran kita la kan, adalah bukan sekadar "I like U, U like Me", tapi ia lebih dari tu. Bagi kita, cinta adalah " I correct U if You 're Wrong, U also must correct me if I'm Wrong". 

Sejauh mana pun cinta, sayang etc. (tambah sendiri ek) kita kepada BF @ GF, jangan sesekali mengeluarkan ayat "You are everything" because of what? Kalau kita kata camtu dimana letaknya Allah, Rasul dan Ibu Bapa di hati kita. Kita tak tahu sejauh mana cinta tersebut akan pergi, tapi Cinta kita kepada Allah, Rasul, dan Ibubapa akan kita bawa sampai kita mati.
Pengorbanan apa yang telah BF@GF kita buat? sedangkan pengorbanan Mak Ayah lagi besar, kalau bukan Allah limpahkan kasih sayangnya rasa2nya ada tak wujud perasaan cinta dalam hati kita? Tepuk dada, tanya "Kaunter Pertanyaan". 

Ok la tu gtg  coz nak men skuash....he3. Tinggalkan korang dengan satu video yang menunjukkan betapa semakin moden kita, semakin tak bertamadun sesetengah dari kita.


"Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian kena cukai pendapatan."

Sekian terima kasih.

Pengajaran: Buatlah pilihan yang terbaik dengan memilih KLCC =)

Thursday, 18 November 2010

Nowhere....

Seemed he needs three years time for him to realized that its not for him. Wawawa.....its hard, why suddenly a black clouds came at the time when the rainbow start to show itself which at the same time, the sun starts to shining brighter. Although he knew what he wants but why it is too difficult the situation be, a stupid mistake give him thousands of difficulties even the opportunity seems will never come. 

Maybe now, as a fact much earlier he felt that it is the time for withdraw, for him withdraw does not mean lost, but it means how to say no to something. Sometimes when we keep saying yes to something, then we need to learned to say no for something.

It is very subjective like a football player dribbles the ball around the field without any goal. He don't know why suddenly the clock go anticlockwise and the word from yes become no, he knocked the door before and it never opened and now the time for others to knock the door. 

He don't know how to cleared all the things to arrived at the decorated door which maybe opened at the time when he already tired, at the time when there are no more decorations at the door but what exist is only the door with  "No Entry" sign.

He realized that when he took a way, he can't turn back and it is what we called life. Many ways but what is the most important is and each of us call it as My Way.

Wednesday, 17 November 2010

Kisah Raya Seorang Budak....

17/11/2010 pada aku bermula tepat pada jam 6.40pagi bila mama call yang mana aku masih lagi "tertido" time tu dan seterusnya diikuti dengan satu sms selang 2 minit selepas tu....


"Salam, selamat menyambut aidiladha. Meninggalkan tido untuk solat juga satu pengorbanan yang besar,ok!"


He3....mama cam taw je aku tengah tido lagi....


Tepat jam 7.20pagi camtu selepas mamat tu bangun dia call balik and reply balik sms tu. Mamat tu memang kalau sms ikut sukati dia je....heeh. Dia balas:


"Salam raya gak, mandu elok2, ingat orang yang tersayang ;)"

&

"Eh lupa lak, maaf zahir batin salah silap k" 

Actually memang dia buat salah pagi tu coz mak dia tanya, ni mesti baru bangun ni pastu dia jawab.....

"eh x de la, dah lama dah bangun...hehe"

So dia mintak mahap coz ada sebab ar ni....so kalau nak carik contoh jangan carik contoh cam mamat di atas tu k.

So selepas bersiap pakai Baju Melayu "Pink" yang dia pinjam dari aku,(aku kan bek so aku bagi  je la dia pinjam) then dia ngan member2 dia pun gerak untuk semayang raya kat Masjid (takkan kat Time Square lak kan....) walaupun ada dua tiga kerat rakan2 dia yang masih di medan pertempuran. Sesampai disana hatinya menjadi sayu....dia bertanya kat diri sendiri apakah masih lagi dapat mendengar laungan takbir di pagi raya camtu lagi. Sejahat2 dia ada jugak perasaan camtu ek.....alhamdulillah....

 Masjid Padang Jawa.....sila percaye je walaupun gambar hanyalah rekaan semata2...

Tepat jam 8.10pagi lak time kat masjid tu tengah takbir, dia dapat mesej kedua lak...time ni daddy dia sms:


"SALAM, SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AI'DIL ADHA DI PERANTAUAN. PELIHARA DIRI DENGAN BAIK,WASSALAM.....ABAH,MAMA,BABY DAN IQA"

Fuiyo rambang mata dia bila tengok mesej yang di"capitalletter"kan . Identiti sms si penghantar sms kot...he3. 

Pas semayang tu before balik, mamat tu buat keje yang dia suka iaitu mengira (accounting), apa yang dia kira? Lembu yang bakal dikorbankan.....satu ekor, 2 ekor, 3 ekor.....11 ekor.... 11 ekor lembu, satu wat sup, dua buat BBQ, tiga masak ikut suka, 4 dan seterusnya bahagi2kan....ok gak tu. Gaya fikiran dia cam dia pulak yang akan men"distribute"kan daging2 tu....he'eleh.

Selepas semayang, satu motif utama dia adalah untuk gi beraya rumah lecturer....alhamdulillah sesampai kat sana dia dihidangkan dengan pelbagai rancangan menarik.....makanan "I mean". Antara makanannya boleh tengok kat Blog Syafiq. Sempat gak le berborak pasal study dan praktikal, antara sedutan-sedutan menarik, calon-calonnya ialah:

"Banyak puan dengar korang praktikal kat sana ni, Kak kamu balik ada bising2 gak"

"Anak VC kamu baik kat fakulti very polite (cam aku....he3)"

 "Sem ni ramai yang repeat Audit next sem maybe lebih banyak kelas untuk Audit part 8"...aiyo puan jangan ar bagi saya risau.....

"Kalau kamu nak ke Corporate better amek ACCA or CIMA kalau nak ke Government amek Master is better"

Balik je beraya, mamat tu takde keje lain selain tido hinggalah ke petang. Amek berkat aidiladha katanya....ish3.

Sekian laporan dari saya, kita kembali ke Sri Pentas....

Monday, 8 November 2010

Siapa sebenarnya Charles Ingram

Charles Ingram......mungkin ada yang pena denga maybe ada yang tak. Aku tertarik dengan kisah Charles Ingram ni masa aku tengah cari kuiz Who Wants To Be A Millionaire kat You Tube. So apa yang menarik sangat pasal dia ni??? Sebenarnya Charles Ingram adalah jiran aku yang dah terpisah lama sejak tahun 1989 lagi, dia dulu penah satu sekolah ngan aku di Oxford Primary School dan kami sama2 melanjutkan pelajaran ke Manchester High School dan lepas tu kami terpisah sebab mengikut mak ayah balik ke Malaya....he3 sori abaikan ayat2 diatas coz merapu je.

Ok back to mod serius, Charles Ingram adalah salah seorang peserta rancangan kuiz di televisyen iaitu Who Wants To Be A Millionaire (Versi UK) yang telah berjaya memenangi £1 juta...hebat kan? Tapi ni sebenarnya adalah cubaan kali ketiga setelah kaum kerabatnya iaitu isteri ngan abang ipar dia masuk rancangan ni dan berjaya memenangi £32000. 

Sebenarnya kalau kita tengok dari awal rancangan ni, Charles dah menggunakan beberapa talian hayat sebelum sampai ke £32000 so tengok pun cam xde peluang je nak menang apa2. Tapi lepas soalan ke berapa tah, rancangan berhenti dan bersambung ke minggu depannya. 

Minggu depannya dia datang tapi kali ini gaya dia didakwa penuh ngan muslihat dan beberapa batukan tanda pengesahan jawapan daripada Diana Ingram (isteri dia) ngan Adrian menyebabkan sebaik setelah berjaya memenangi  £1 juta tu dia didakwa atas tuduhan menipu, lagi2 dengan gaya dia cam x kisah je amek risiko terhadap soalan2 tu......pendek kata,  kes ni memang menarik ar.
Soalan ke £1 juta, Googol = Google??

Nak taw lagi sila tonton video dibawah dan skang Charles, Diana ngan Adrian kena penjara 18 bulan....tu je kot k selamat beramal. 


Fakta Bukan Auta: Charles Ingram lahir pada 6 Ogos 1963, so birthday kami sama except dia tua 25 tahun dari aku...

Other Topics