Followers

Friday, 26 February 2010

Adengan Kejar Mengejar Dan Tembakan...

 Semalam mungkin hari yang aku tak dapat lupakan bila aku dapat melihat polis menembak penjenayah yang tak silap aku pencurik kereta. 

Cerita dia camni aku dalam perjalanan balik dari kelas MAF dalam jam 10.20 camtu dan singgah kat kedai motor jap and then terus balik. Tiba di persimpangan Kolej, aku tiba-tiba terltarik bila melihat dua kereta yang saling kejar mengejar dan tiba-tiba kereta yang dikejar tu terlanggar Bulatan depan UiTM dan tersangkut lalu melanggar polis yang mengepungnya (polis ni berpakaian biasa naik kereta Proton Waja yang ada tulis Polis Selangor). Mungkin dah takder cara laen sebab polis tu dah pun melepaskan beberapa tembakan (aku tak pasti peluru hidup atau tak...besar kemungkinan tak sebab cam tak kuat jek bunyi dia) walllahualam... 

Lalu penjenayah tu keluar dari kereta dan menuju ke arah aku and pada masa tu gak motor aku mati. Polis dari jauh mintak aku untuk cuba mengepung dia, aku yang time tu tengah panik tak tau nak wat ape, biasanya kalau polis dah lepaskan tembakan penjenayah ni bukan sebarang penjenayah so aku pun try untuk kepung dia (Baca time tu takde orang laen kecuali aku ngan polis, dan orang yang terdekat pun kat bus stop berdekatan Jati)....terfikir gak aku kalaulah dia ade pisau ke aper ke. Tapi aku cukup kecewa bila aku just tahan dia camtu jer, cam tak bersungguh, seolah-olah aku berada di situ bukan untuk membantu tapi hanya melihat kejadian tu. Aku terfikir filem-filem omputeh bila polis try untuk tembak penjahat, penjahat tu try mencari sape je sebagai tebusan dan aku yang paling hampir dengan dia...huhu. 

Bila aku cuba untuk tahan penjenayah yang lari tu terfikir gak aku, kalau aku selit kaki mamat ni jatuh gedebuk gak dia ni. Badan dia lagi besar dari aku, tah keturunan gorila kot, tu lar besar (Baca melawak je). 

Last-last dapat gak dia ni ditangkap dan cam berdarah gak la kepala dia, tah tetiba bleh plak aku rasa kesian..korang bayangkan penjenayah ni dibaringkan kat jalan yang tengah panas dengan pipi kat jalan dengan tompok2 darah (Baca bukan tompok2 taik unta) dan muka dia jugak dipijak oleh polis ni sebagai tanda pengajaran kat Mamat ni yang dah pun melanggar member polis ni try kepung dia tadi. Penjenayah ni dibawa ke Balai Polis Shah Alam untuk siasatan lanjut.

Tapi memang bila aku balik bilik aku cam tak berapa betul gak ler beberapa minit sebab tak biase ngan kejadian tapi last-last terima gak ler. Mungkin ni pengalaman yang bermakna untuk aku, aku gak bersyukur sebab Allah bagi aku pengalaman ni at least mungkin pada masa-masa lain aku dapat membantu lebih lagi insyallah. 

Tuesday, 23 February 2010

Man Utd Kalah Lagi? Rooney Oh Rooney..


20 Februari 2010 - Manchester United yang kelihatan lesu ditumbangkan dengan mudah oleh Everton di Goodison Park pada perlawanan EPL yang sepatutnya menyaksikan Man Utd merampas kedudukan pendahulu. Seolah-olah semuanya tidak menjadi buat Rooney (Abang Rooney) apabila menentang pasukan lamanya ini. Mungkinkah ada antara peminat Everton yang memberi amaran awal2 kepada ayam tambatan pasukan Man Utd ini untuk tidak beraksi pada  aksi sebenar. I don't know, mungkin hanya pendapat tetapi mungkin juga Rooney tidak mampu beraksi dihadapan peminat yang dahulu pernah menyokongnya tatkala pemain ini berusia belasan tahun dan akhirnya dibeli oleh Man Utd yang mana menjadikan bintang ini seolah-olah bintang capricorn yang beraksi disamping belasan bintang yang dimiliki oleh Man Utd. 

Test Dalam Kesakitan, Taklimat Dalam Kepayahan

Pagi ni aku ada test QMT, ermmmm.... tak taw lar nak cakap camne sebab semalam aku tido sat jer pas tu bangun study sampai kol 5.30 pagi then tido jap and bangun balik untuk ke test tu.  Anak tekak aku nih still rasa pedih lagi, tak tau la sebab per, so aku bangun2 je aku makan Jujubes (gula2 sakit tekak 2). Pasal test tu entah lar...cam susah jer, pas test ak ade kelas MAF memula faham tapi pas tu agak memeningkan kotak fikiran aku nih... spot market, future market, cpo tu jer la aku taw, nak kira tak berapa mantap sangat.
Tengaharinyer plak aku, Aiman, Halim, Jas ngan Hani kene handle perjumpaan part 6 pasal dinner, sbenarnya aku cadangkan untuk bergerak awal so banyak sponsor boleh dikutip dan dalam masa yang sama mencadangkan untuk buat dua program sebelum bergelar graduan iaitu program motivasi di sekolah dan OPKIM di rumah anak yatim. Entah lar, mungkin fikiran aku jenis welfare dan bukan materialistik kot sebab tu adakan program camni and sebelum bergelar dinner malam pra graduan tu yang kemungkinan besar akan diadakan pada bulan Mac tahun depan, telah ada sumthing yang part dan batch aku sumbangkan kepada komuniti. 

Tapi pada perjumpaan kali ni, Aiman pun agak kecewa dengan kehadiran para pelajar fast track yang tak ramai turun, so aku mintak tolong dia untuk cari member ft yang telah biasa bekerja untuk program2 dan willing to help untuk join sbgai ajk program. Aku dah kenal Aiman ngan Jas, agak lama dan I think both of them are one who I can depend and trust to, camtu gak ngan Halim and Hani yang merangkap Timbalan Pengarah dan Bendahari Program.

Taklimat ni sepatutnya mula pada jam 12.45tgh tapi ramai yang datang awal so kami mulakan taklimat ni pada pkul 12.30tgh. Memula tu ramai yang tertanya perjumpaan ni untuk apa? Aku lebih kepada mendiam diri sebab andai kata aku bagitahu b4, mungkin ramai yang tidak akan turun. Tiga benda yang utama yang diterangkan pada kali ni, tentang dinner, event before dinner and committees.Dengan tekak yang masih terasa pedih ni aku meneruskan taklimat sebab I appreciate on their attendance and commitment for today. Thank you all of my friends from Part 6. 

Saturday, 20 February 2010

Ibu Vs Anak: Ibu Tak Restu Perkahwinan


Andai anda membaca berita hari ini, saya rasa yang paling menarik adalah dalam dunia hiburan sendiri dimana ibu dan anak berebut penyanyi yang pernah popular dengan lagu "sayang semuanya sudah terlambat", akhirnya Shedee menjadi milik sang anak tetapi ibu tidak merestui kedua mereka, tidak restu disebabkan apa??? Mungkin cemburu mungkin juga oleh sebab si ibu sudah mengetahui perwatakan sebenarnya seperti yang didakwanya dan mungkin juga kerana didakwa Shedee telah mengikat hati si ibu tetapi si anak yang memilikinya. Apa-apa pun anda boleh baca berita tersebut di bawah. Dan ingatlah bahawa andai kata ibu tidak restu terhadap anaknya maka besar kemungkinan betapa perkahwinan ini tidak akan menjadi dan biarlah Allah yang menentukannya.  

Cinta tiga segi Shidee? (Sumber Utusan Online 20 Feb 2010)


KUALA LUMPUR 19 Feb. – Penyanyi era 80-an, Rashid Abdul Wahab atau Shidee yang popular dengan lagu-lagu cinta, kini berhadapan dengan cinta kontroversi yang timbul akibat tiada restu ibu mertuanya.Perkahwinan Shidee, 51, dengan Khairunnisa Aziz, 22, pada 1 Februari lalu mendapat tentangan ibu mertuanya, Jamaliah Hassan, 45, yang dikatakan turut memendam perasaan cinta terhadapnya.Akibatnya, Jamaliah telah membuat laporan polis pada Januari lalu mendakwa anak gadisnya itu dilarikan oleh penyanyi yang popular dengan lagu Sayang Semuanya Sudah Terlambat itu.



Khairunnisa pula membalas laporan polis itu dengan menafikan dia tidak dilarikan, sebaliknya keluar rumah ibunya dengan rela hati.Polis bagaimanapun tidak membuka kertas siasatan kerana menganggap ia masalah rumah tangga.Bagi menjelaskan kontroversi ini, Shidee yang dihubungi Utusan Malaysia hari ini berkata, ia berpunca daripada salah faham ibu mertuanya itu.‘‘Sepanjang perkenalan empat tahun lalu, saya amat menghormati ibu mertua saya sebagai ibu kepada isteri yang saya cintai dan perasaan itu tidak lebih daripada itu.

‘‘Mungkin dia salah anggap rasa hormat saya itu dan menganggap saya sebenarnya memendam perasaan cinta kepadanya.‘‘Jadi, apabila saya menyatakan niat untuk menikahi anak gadisnya, barulah timbul rasa tidak puas hati punca daripada salah faham itu,” katanya.Jelas Shidee, tidak timbul isu melarikan isterinya kerana pernikahan dijalankan secara sah dengan berwalikan bapa saudara isteri, malah ibu mertuanya turut menghadiri majlis pernikahan.Khairunnisa pula berkata, ibunya pernah cuba menghalangnya untuk meneruskan perkahwinan dengan Shidee kerana tidak dapat menerima hakikat rasa cintanya tidak berbalas.



‘‘Ibu salah faham ingat abang Shidee suka padanya, jadi masalah mula timbul apabila abang menyatakan hasrat nak memperisterikan saya.“Saya berdoa agar ibu dapat memaafkan saya serta terbuka pintu hati menerima hakikat yang ini adalah pilihan hidup saya,” jelasnya.Dalam pada itu, Jamaliah, 45, menjelaskan, tindakannya menentang perkahwinan anaknya itu bukan kerana dia menyimpan rasa cinta kepada Shidee.“Saya buat laporan polis kerana nak selamatkan anak saya. Shidee sudah tua dan tidak bekerja. Dia tak sesuai untuk anak saya, ibu mana yang tak sayang anak,” katanya.



Jamaliah berkata, Shidee yang tidak mempunyai rumah telah tinggal dengan keluarganya sejak empat tahun lalu.Katanya, dia terkejut dengan perubahan sikap Shidee yang mahu mengahwini anak bongsunya itu kerana sebelum ini menganggap Khairunnisa sebagai anaknya sendiri.
“Saya dan Shidee adalah rakan kongsi perniagaan. Saya banyak bantu Shidee dari segi kewangan,” ujarnya.Jamaliah turut menyatakan rasa keliru dengan sikap Shidee yang sebelum ini pernah mencipta lagu berjudul Jamilah yang hampir sama dengan namanya.

Just To Enjoy By Dino

Three Easy Ways to Die :

Take a Cigar daily - You will die 10 years early.

Drink Rum daily - You will die 30 years early.

Love Someone Truly - You will die daily.


Best way to keep a woman Silent:

A foolish man tells a woman to STOP talking, but a WISE man tells her that she looks extremely BEAUTIFUL when her LIPS are CLOSED.


One GOOD way to REDUCE Alcohol consumption :

Before Marriage - Drink whenever you are SAD

After Marriage - Drink whenever you are HAPPY



Three FASTEST means of Communication :

Tele-Phone

Tele-Vision

Tell to Woman

Need still FASTER - Tell her NOT to tell ANYONE..


Let us be generous like this :

Four Ants are moving through a forest.

They see an ELEPHANT coming towards them.

Ant 1 says : we should KILL him.

Ant 2 says : No, Let us break his Leg alone.

Ant 3 says : No, we will just throw him away from our path..

Ant 4 says : No, we will LEAVE him because he is ALONE and we are FOUR.


If you do NOT have a Girl Friend - You are missing SOME thing in your life.

If you HAVE a Girl Friend - You are missing EVERY thing in your life.


Question : When do you CONGRATULATE someone for their MISTAKE.

Answer : On their MARRIAGE.


When your LIFE is in DARKNESS, PRAY GOD and ask him to free you from Darkness.

Even after you pray, if U R still in Darkness - Please PAY the ELECTRICITY BILL.


Why Government do NOT allow a Man to MARRY 2 Women.

Because per Constitution, you can NOT BE PUNISHED TWICE for the same Mistake.

Apa sebenarnya Skandal Enron @ Enron Scandal???


Enron Corporation

Skandal Enrol, ditemui pada Oktober 2001, yang mana menyebabkan kepada kebankrapan Enron Corporation, sebuah syarikat sumber tenaga Amerika yang berpusat di Houston, Texas dan juga membawa kepada pembubaran syarikat Arthur Andersen, yang mana salah satu daripada 5 firma audit dan perakaunan terbesar dunia. Ia juga adalah kebankrapan terbesar dalam sejarah Amerika pada masa tersebut dan tidak dapat disangkal lagi adalah kelamahan audit terbesar.

Kenneth Lay, Pengasas Enron
Enron diasaskan oleh Kenneth Lay pada tahun 1985 setelah penggabungan di antara Hounston Natural Gas dan InterNorth. Selepas beberapa tahun, apabila Jeffrey Skilling dilantik sebagai salah seorang pekerja di Enron, dia membentuk staf eksekutif yang mencari dan menggunakan lompang yang wujud dalam perakaunan, entiti tujuan khas, dan penghasilan laporan kewangan yang tepat yang mana dapat menyembunyikan berbillion hutang yang terhasil daripada projek dan perjanjian syarikat tersebut yang gagal. Ketua Eksekutif Kewangan (CFO) Enron pada masa itu, Andrew Fastow dan beberapa eksekutif yang bertanggungjawab menyebabkan kekecamukan di dalam Lembaga Pengarah dan Jawatankuasa Audit Risiko Tinggi Perakaunan timbul dan juga mengadakan tekanan keatas Andersen untuk tidak menghiraukan isu dalaman syarikat yang berlaku.

Sewaktu Perbicaraan Kes

Harga saham Enron, mencecah US$90 Dollar sesaham pada pertengahan tahun 2000 menyebabkan pemegang saham rugi hampir $11 Billion apabila ia jatuh mendadak kepada kurang daripada $1 pada akhir November 2001. Suruhanjaya Sekuriti dan Tukaran Asing Amerika Syarikat memulakan penyiasatan dan Dynegy ditawarkan untuk membeli syarikat ini pada harga panas dan apabila transaksi itu hampir dilakukan, Enron memohon untuk diisytihar bankrap pada 2 Disember 2001 dibawah Perkara 11, Kod Kebankrapan Amerika Syarikat. Dengan aset yang bernilai hampir $63.4 billion, ia adalah syarikat korporat terbesar dalam sejarah Amerika sehingga kebankrapan World Com pada 2002.

Enron adalah kes bankrap terbesar pada tahun 2001 manakala World Com pada 2002
Kebanyakan eksekutif di Enron dikenakan tindakan undang-undang dan akhirnya dipenjarakan. Auditor syarikat, Arthur Andersen pula disabitkan kesalahan di Mahkamah Negeri tetapi pada kes dipindahkan ke Mahkamah Tinggi AS, dan syarikat itu hilang kebanyakan daripada pelanggannya dan terpaksa ditutup. Pekerja dan pemegang saham menerima pulangan dan ganti rugi akibat daripada kes saman, akibat daripada kehilangan berbillion di dalam skim pencen dan harga saham syarikat tersebut. Susulan daripada kes ini, undang-undang dan peraturan baru dimasukkan ke dalam undang-undang sedia ada. Antaranya ialah Peraturan Sarbanes-Oxley atau Sarbanes-Oxley Act. Peraturan ini meningkatkan kepercayaan terhadap syarikat-syarikat audit sedia ada untuk kekal objektif dan bebas memilih pelanggan mereka.

Thursday, 18 February 2010

Kenapa Orang Melayu Makan Dengan Tangan???

Setiap bangsa di dunia ini punya budaya tersendiri. Oleh sebab makan itu satu perkara yang wajib dalam hidup, cara makan juga merupakan satu budaya. Masing-masing bangsa ada budaya mereka tersendiri bagaimana mereka makan. Misalnya orang Cina menggunakan kayu (chopstick) dan orang Barat pula menggunakan sudu dan garfu. Tentu ada sebab yang rasional kenapa mereka amalkan cara itu.

Orang Melayu makan biasanya menggunakan tangan kanan. Apakah rasionalnya dan kenapa orang Melayu makan dengan tangan? Soalan ini dijawab dengan mudah di akhir abad ke 19 oleh seorang kerabat diraja Kedah yang menetap di Selangor bernama Tengku Kudin. Perkara ini diceritakan oleh seorang isteri pegawai tinggi British yang berkhidmat di Selangor pada masa itu dalam bukunya “Chersonese – The Guilding Off” oleh Emilly Innes.

 
Pada suatu hari Tengku Kudin telah dijemput oleh British Resident menghadiri satu jamuan makan malam di rumah resident tersebut. Ketika semua tetamu jemputan telah bersedia untuk menghadapi hidangan, Tengku Kudin tiba-tiba bangun menuju ke arah paip air dan membasuh tangannya. Tanpa menghiraukan orang lain semuanya menggunakan sudu dan garfu, beliau dengan selamba menyuap makanan ke mulutnya dengan tangannya............!

.Morale: Don't look down others culture which opposite than our culture because everybody has their own rationale why they did it.
Telatah Tengku Kudin ini diperhatikan oleh seorang wanita Inggeris yang kebetulan duduk di sisinya. Merasa tertarik dengan perlakuan Tengku Kudin itu wanita tersebut lantas bertanya: “Kenapa anda makan dengan tangan? Bukankah menggunakan sudu dan garfu itu lebih bersih dan lebih sopan?


Dengan selamba Tengku Kudin menjawab lantang dan dapat didengari oleh orang lain. Katanya:
 


“Saya makan dengan menggunakan tangan saya sekurang-kurangnya ada tiga sebab:

Pertama : Saya tau tangan saya lebih bersih dari sudu dan garfu sebab saya sendiri yang membasuhnya – bukan orang lain. Sudu dan garfu itu dibasuh oleh orang lain yang belum tentu cukup bersih.  

Kedua : Saya yakin tangan saya lebih bersih kerana tangan saya hanya saya seorang saja yang menggunakannya – tidak pernah dipinjam oleh orang lain, sedangkan sudu dan garfu itu ramai yang pernah menggunakannya.




Ketiga : Saya percaya tangan saya lebih bersih kerana ia tidak pernah jatuh dalam longkang.............!!
 

Jawapan Tengkun Kudin ini menjadikan semua orang yang mendengarnya terlopong. Kalau sebelum itu ada antara mereka yang tersenyum sinis melihat Tengku Kudin menyuap makanannya dengan tangan tapi selepas itu masing-masing mengangguk mungkin kerana memikirkan ada logiknya jawapan tersebut.............
 


Moralnya: Kita jangan lekas menghina atau memandang jijik perlakuan orang lain yang berlainan dengan budaya kita. Masing-masing ada rasionalnya kenapa mereka berbuat begitu.................



Sumber/Source: UiTM Unofficial Website

Tuesday, 16 February 2010

01 Dari 02 Panggilan Over....

Gambar 1

Gambar 2

Gambar 3

Gambar 4

Gambar 5

Gambar 5

LtDL tiada lagi perlumbaan di Langkawi, Tindakan Bijak Atau Tidak????


Pasti anda ada terbaca tentang kekecewaan pengasas LtDL, Tun M dalam akhbar beberapa hari lepas apabila LtDL tidak lagi akan menjadikan Langkawi sebagai kawasan perlumbaan….Tentunya kekecewaan Tun tersebut berasas apakan tidak, pada pendapat aku yang tidak mempunyai pengalaman meluas tentang LtDL ni juga kecewa atas tindakan tersebut atas beberapa sebab dan rujukan semula pihak penganjur antaranya ialah:

 Peta Perlumbaan LTDL 2010

1.       Nama Le Tour De Langkawi Tetapi Tidak Ke Langkawi
Tidakkah anda pelik sekiranya nama yang diberikan adalah Penjelajahan Langkawi (Ltdl dalam BM) tetapi tiada pula perlumbaan di Langkawi, ini bagaikan mencantas keunikan yang ada pada LtDL sendiri.

2.       Asas LTdL Diadakan
LtDL mula-mula diadakan pada awal tahun 2000, ini adalah atas usaha Tun sendiri untuk menggalakkan dan meninggkatkan pelancongan di kawasan tersebut khususnya dan di Malaysia amnya namun andai kata perlumbaan yang akan diadakan pada tahun ini mencantas kawasan Langkawi sebagai kawasan perlumbaan maka, besar kemungkinan akan ada beberapa pengusaha hotel yang berhadapan dengan suatu kerugian yang besar yang mana sepatutnya pada masa ini mereka boleh menerima keuntungan yang besar.

3.       Akan memberi Impak kepada LIMA 2010
Selain daripada itu, sebenarnya LtDL sedikit sebanyak menyumbangkan kepada transaksi yang bakal berlaku pada pameran hujung tahun di Langkawi iaitu LIMA. Transaksi yang biasanya berlaku di LIMA bukan hanya berjuta tetapi mencecah ke Billion ringgit.

4.       Langkawi Sepatutnya Tempat Penutup
Langkawi sepatutnya dijadikan kawasan perlumbaan unik dan sekiranya boleh dijadikan tempat perlumbaan terakhir yang biasanya bakal menentukan pemenang-pemenang jersi samaada jersi kuning, biru, hijau atau sebagainya. Andaikata Langkawi tidak lagi digunakan dalam perlumbaan, adalah lebih baik pihak penganjur menukarkan nama LtDL kepada nama yang lain.

 Tetapi andai kata pihak penganjur benar-benar mahu mengubah laluan perlumbaan di Langkawi maka saya cadangkan adalah lebih baik andai kata ubah nama sedia ada kepada nama yang lebih sesuai seperti Le Tour De One Malaysia atau sebagainya kerana disitu adalah lebih menarik dan gunakan kawasan perlumbaan sedia ada, iaitu di Kuala Lumpur sebagai tempat terakhir perlumbaan sebagaimana Le Tour De France yang menggunakan Paris sebagai destinasi terakhirnya. 

Theme Song Tasbih Cinta (TV3-2.00PM)


Menyesal Lirik Lagu - Ressa Herlambang

Semula Ku Tak Yakin
Kau Lakukan Ini Padaku
Meski Dihati Merasa
Kau Berubah Saat Kau Mengenal Dia

Reff:*

Bila Cinta Tak Lagi Untukku
Bila Hati Tak Lagi Padaku
Mengapa Harus Dia Yang Merebut Dirimu

**

Bila Aku Tak Baik Untukmu
Dan Bila Dia Bahagia Dirimu
Aku Kan Pergi Meski Hati Tak Akan Rela

Terkadang Ku Menyesal
Mengapa Ku Kenalkan Dia Padamu

Back To Reff:* Dan **

Terkadang Ku Menyesal
Mengapa Ku Kenalkan Dia Padamu

Vision Without Skill Is Day Dreaming

Hope from now on if you not yet possess any of it so do it today and may Allah help you in the way along….   

Monday, 15 February 2010

Biggest Anti War Protest In The History on 15 Feb 2003.....

Today in the year of 2003, the biggest anti war protest in the history was held in a number of countries where about 600 cities and it is estimated between 8 to 30 millions of people took part. Below are the pictures during the protest which held to protest Iraq War.

In Seattle, USA....

In London

 
In Stockholm, Sweden...
In Amsterdam, Netherland

 
In Spain....


In Anthens, Greece...

From The Worldwide:




 

Let we hope that Iraq which still unstable until this time to be peaceful after.....insyallah and amin...

Sunday, 7 February 2010

Gambar Dengan Seribu Makna.....

Kali ni tak nak tulis pepanjang cuma tengok gambar ni dan fikir-fikirkanlah, sesungguhnya walaupun aku akan ke kiri tidak bermakna asal usul di kanan akan aku lupakan..sekian...

Friday, 5 February 2010

Today in 1996 First GM food goes on sale in UK

 GM Food

The first genetically modified, or GM, food goes on sale today in British supermarkets.

Genetically modified tomato puree, which will be available in Safeway and Sainsbury stores, has been produced from fruit which has had the rotting gene removed.
It means the tomatoes remain firmer and last longer than conventionally-grown ones and the puree they produce is subsequently cheaper.

However, supermarket giant Tesco said it would not be stocking the GM puree because the new product did not offer any additional benefits to customers compared to normal puree. 

GM Puree By Zeneca

Frankenstein food

The GM puree has been produced by bioscience company Zeneca, which says the product has a stronger taste and sticks better to pasta than conventional sauces.
The product has taken 10 years to develop from research into the walls of plant cells.

The new tomatoes have been modified to respond in a selective way to a colourless gas, ethylene, which triggers both ripening and rotting processes in fruits.
Fruit importers have used ethylene for 50 years to ensure a regular supply of tropical fruits to Britain. They are picked unripe and then ripened here by exposure to the gas.
However, ethylene also triggers the natural processes which allow plants to shed their leaves and petals and can also start a tomato's decay by activating fungal spores on its surface.
Ripe fruit give off their own ethylene and by modifying them to stop producing it, scientists have found they can delay the rotting process.
Zeneca's Nigel Poole said: "Everybody wins; the farmer has a longer window for delivery, there is less mould damage, the tomatoes are easier to transport and they are better for processing." The processing requires less energy and water, which helps lower the price. 
Strawberry That has been modified
 
Consumer groups have called for the mandatory labelling of products which are or contain GM products - at the moment labelling is voluntary.
Prince Charles has been outspoken in his criticism of GM foods. Speaking to an audience of scientists and conservationsists in December he said the implications of some GM crops were "enough to send a cold chill down the spine".
Some critics have dubbed the modified products "Frankenstein foods" and have warned of a consumer boycott. 
We can find a lot of GM Food at our supermarkets today...

In Context
Opposition to GM foods has remained strong. Critics say the possible health risks are still unknown.  
Supporters say GM crops produce increased yields because they can be made insect and herbicide-resistant, which, in turn, would allow more efficient use of farming land and help solve the problem of world hunger.

In 1999 a small-scale study by Arpad Pusztai claimed the internal organs and immune system of rats fed GM-potatoes were altered. Although the study was later shown to be flawed, it triggered a concerted anti-GM food campaign.

By July 1999 Sainsbury and Safeway had been forced to clear their shelves of the GM tomato puree.

In 2005 a Europe-wide blanket ban on planting GM crops was reaffirmed - despite opposition from British ministers. Labelling of GM foods is strictly controlled and there are very few GM products in the shops.

The Department for Environment, Food and Rural Affairs says it does not expect GM crops to be grown commercially in the UK until at least 2008.
The issue now is whether GM Food is panacea or poison to us....?

Source: 

Thursday, 4 February 2010

Untuk orang yang aku sayang..

 Haritu kite jalan sekali, bestkan jalan sambel bergurau..

Tp lg best bile awak kasi adiah tu, tu lar adiah paling saye tak boley lupe..

CINTA dari ati ikhlas awak dan Senyuman manis awak..

Esok2 bile saye xboleh jalan, saye nak awak iringi saye, mase nie saye dah xboley nak panggil awak mcm selalu,sy dah pesan dekat keluarga saya untuk panggil awak,janji awak yang kena datang ye....

Mase nie jugak saya nak hadiah lagi tp saye dah taknak senyuman awak tu..

Saye nak awak doakan saya..paling kurang pun sedekahkan Al-Fatihah ye..

Awak bacekan tuk saye ye sbb saye dah xboley bace sendiri lagi dah ye....

Pastu, bile ader orang letak saye bawah dalam liang lahat, awak jgn nangis tau,sy nak awak bahagia yer..awak tak perlu cari saye sebab saye dah xboley nak bersama awak lagi,tak mampu nak bagi awak senyuman lagi,sy tak mampu nak bagi cinta dan kasih sayang lagi awak...sy dah xmampu awak..

tu je saya mintak ye awak..

Janji ye awak..

My New Racket...not Prince But Head CT 135

Last weekend, I searched for a new racket. My target was to buy a Prince racket but when I arrived there Lake View Sport Club Shop, there are no Prince racket..huhu. So I go to another nearer sport shop to see whether the racket I searching for available there...huhu also not there. So I come back to Lake


So after a long time taken for decision, I decided to buy this racket....which is a power racket and not control racket. I bought it at the price about RM360...ermm cheaper than what I saw at Subang Parade...about RM699 if not mistaken.

Features of this racket 
RECOMMENDED PLAYER TYPE: Intermediate

A more average weighted CT racket for the player looking for power and stability on the ball. With the Corrugated Technology and MicroGel this is a racket for the player looking for the best from their racket

SPECIFICATION:

> Head-size: 500 cm²
> Frame Weight: 135g
> Balance: 335 mm
> String Pattern: 12x17
> String Tension: 20-30lbs / 9-14kgs
> Construction: MicroGel and high modulus graphite

TECHNOLOGIES:

HEAD's Corrugated Technology is a revolutionary new shaft design that optimises power, torsion, bending and handling on every stroke.

How does it work?
Corrugated rails are incorporated into the shaft of the racket creating up to 12% more stiffness than conventional design
Microgel

HEAD's MicroGel technology creates rock-solid feel and touch: With the lowest density of any material, HEAD MicroGel is a revolutionary new silicone-based material.

HEAD has combined MicroGel with stiff and strong carbon composite fibres to create a racket with incredible responsive qualities. On ball impact, MicroGel uniformly distributes the impact load.

THIS RACKET COMES WITH A FULL HEAD COVER

50 Things Most Guys Don't Know about Girls



- It means a lot more to a girl, when she is called beautiful instead of hot. Hot is more of a sexual term to us. Yes, it's a compliment. But beautiful means a lot more.

- If a girl doesn't want to talk to you on the phone when you call. Normally it's because she has nothing to say.

- If you ask a girl to hang out. And she sais she's busy, or grounded. She probably doesn't want to hang out with you. (or really could be grounded)

- If a girl calls you back. Then normally she does like you and wants to talk.

- If you call the girl you like, and her friend answers the phone and sais she'll call you back. More than likely, she won't.

- Girls don't mind when you slap their butt, its a compliment, she just doesn't want to seem like a slut, so she acts like it offends her.

- If you talk about all the sexual things you have done with a girl to brag. I doesn't make her want to do things with you. It's a turn off.

- If you say you like a girl over the phone or internet, then when you get together and you don't flirt with her. Don't expect her to want to hang out with you anymore.

- When a girl acts like something is wrong, and you ask her and her responce is "Nothing" or "I'm fine" she's not fine. and wants you to talk to her.

- If you break up with a girl, atleast wait a week before you try to date her best friend.

- If you were once 'talking' to a girl, then it just didn't work out. And you talk about your current girlfriend all the time. It pisses her off, and you're an asshole.

- If a girl tells you she likes you and you keep saying "You don't really like me." Eventually..she won't.

- Girls don't normally come out and tell you that they like you. So if a girl does tell you that. Normally she means it.

- If a girl suddenly stops talking to you. It's because things are moving too fast. Or not moving at all.

- Girls would rather you break up with them first before cheating on them. Common courtesy.

- Don't make up lies about what you've 'supposedly' done with your girlfriend. Because she finds out, she's gonna be pissed.

- If a girl sais she doesn't want to go any further than making out with you. You should respect her decision. And if you don't like it. Break up with her for a slut.

- If you try to hold a girls hand, and she backs away, try one more time because it could be an accident. But if she turns you down the second time. Please don't do it again.

- If you're in the movies with your girlfriend and her best friend, do not make out with her in front of the friend. That would make the friend the 3rd wheel. Once again, Common courtesy.

- Many girls do not like PDA, so don't have your hand in her back pocket when you're walking around. Also, don't try to make out with her infront of a large group of people.
PDA is fine, just not too much. Many things should be done behind closed doors.

- If you have a top friends on facebook or myspace. Put your girlfriend atleast at number 1 or damn atleast number 2, because it makes her feel specail.

- If you break up with your girlfriend, do not act like she fell of the face of the fucking earth, atleast be decent to her, she still exists.

- If your girlfriend breaks up with you. Do not be an asshole, and then run to another girl the minute you break up. Don't go behind her back and slander her name b/c you're pissed she broke up with you. It makes you look like you never cared in the first place.

- If it is a mutual break up, if the girl sais, "I still want to be friends." then she still wants to be your friend.

- Do not say "I love you." the same day you start going out. Unless you've been talking for months and have been dying to say it. But if you just blurt it out, the girl may be caught off gaurd and not know what to say.

- If a girl says "I love you" Back, she probably doesn't mean it. and feels bad.

- Don't say shit about a girl one week, then try to get with her the next.

- Just because you do something nice for your girl, doesn't mean she owes you anything.

- You should let your girl know that you love her, and that she is still in the picture.

- Never let her think that she has to give you love, to receive love.

- Girls might be flirting around all day, but before they go to sleep, they always think about the guy they truely care about.

- Girls love it when you hold their hand. It's simple but means a lot.

- Girls want your attention, so don't make her be an idiot of herself to get yours.

- A girl who likes you wants to be the only girl you're talking to.

- Don't talk about your other girl friends in front of the girl you like.

- If you're in a relationship with a girl you really like, don't bring your friends into it. It starts drama.

- Girls are very sensitive and emotional, so if you make a girl cry. It's going to take a lot to make it up to her.

- Don't tell a girl she's ugly. Even if you are kidding.

- Don't tell a girl she looks fat. Even if you are KIDDING.

- Girls can be very open about themselves, and if they are sitting and having a deep conversation with their best friend. It'd be better to stay away. Because more than likely you are the topic.

- Try to be as straightforward as possible.

- If a girl does something stupid in front of you, its the only thing she thinks about untill the next time she sees you.

- If a girl asks you if you're mad at her, don't make her think you are. Tell the truth.

- Don't make out with a girl, just because you need some action. Because that makes her think that you like her. So don't wonder why she keeps bothering you, after you kiss her.

- Girls hate it when you string them along. And it's very hurtful.

- Girls want a mature guy that acts his age.

- Girls just want to be held. You don't even have to talk to them, just let her know she's specail.

- If a girl is cold and you have a jacket. Either let her get in it with you. Or give her the damn jacket. That is, if you like her.

- Girls like it when you let them know, that you like them, but don't act too desperate.

- If you are just trying to 'get some' don't comfort a girl when she breaks up with her boyfriend, just to get with her, if you don't really want her.



Other Topics