Followers

Monday, 23 August 2010

Virus Kencing Tikus


Sejak akhir-akhir ni memang banyak kes yang melaporkan tentang kes kematian akibat daripada virus kencing tikus. Artis Malaysia sendiri, Allayarham Din Beramboi meninggal dunia akibat daripada virus ini. Virus adalah berbahaya sebagaimana virus H1N1. Virus kencing tikus atau nama saintifiknya, leptospirosis adalah virus yang dibawakan oleh tikus dan hujan  menjadi pemangkin penyakit ini. Ia mudah merebak di persekitaran yang tidak terjamin kebersihannya seperti di kawasan pembuangan sampah dan kawasan yang sewaktu dengannya. Untuk maklumat lanjut anda boleh download bahan bacaan di sini (Klik Sini).

Virus yang dibawa tikus 
Justeru itu tindakan kerajaan dalam memulakan Kempen Bahaya Kencing Tikus amat penting dalam memastikan rakyat Malaysia sedar dengan kewujudan virus wabak ini dan mengambil tindakan pro aktif dalam menanganinya.

 

Saturday, 14 August 2010

Salam Ramadhan

 "Selamat Berpuasa"

Diawalnya Rahmat Dipertengahannya Keampunan
Dan Di Akhirnya Selamat Daripada Api Neraka

Daripada 

Penulis Blog What Does It Mean By Human Being

Thursday, 12 August 2010

Kad Pengenalan Haiwan

 Kad Pengenalan Haiwan Yang Disimpan Di Dalam Sarung Seperti Passport

Pamplet Tentang Kad Pengenalan Haiwan Dari Jabatan Perkhidmatan Veterinar

Comel lak gamba passport kucing ni...ha3

Dok diam-diam nak ambik gambar nih....

 PENGENALAN          
Kad pengenalan haiwan ialah dokumen rasmi Kerajaan Malaysia dibawah Malaysian Animal Traceability System (MATs). Kad Pengenalan haiwan ini diuruskan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia (JPV) seperti yang diperuntukan di bawah Akta Binatang 1953. Kad ini diperkenalkan untuk meningkatkan tahap kecekapan kawalan penyakit haiwan, memperbaiki dayajejak haiwan dan menggalakkan pemilikan haiwan yang bertanggungjawab.

 OBJEKTIF                 
  • Mengawal penyakit haiwan
  • Memperbaiki dayajejak haiwan
  • Pemilikan haiwan bertanggungjawab demi jaminan kebajikan haiwan

 KEBAIKAN MENDAFTAR HAIWAN  
  • Penyakit dapat dikawal daripada merebak
  • Mudah menjejaki haiwan jika berlaku kehilangan
  • dapat mengesahkan pemilik haiwan

 HAIWAN UNTUK DIDAFTAR   
  • Kucing
  • Anjing
  • Kuda
Sumber: Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Selangor

Saturday, 7 August 2010

Sapa Sebenarnya......

Alhamdulillah dapat jugak aku merasai pengalaman pahit manis selama 22 tahun hidup di bumi tuhan ni. Dah bermacam-macam dugaan, cabaran, peluang dan bermacam-macam perkara aku harungi yang mana mendewasakan aku. Tapi kadang-kadang tu teringat jugak zaman kanak-kanak, lagi-lagi lagu yang aku belajar time muzik kat sekolah...ha3 my favorite subject other than PJ (Ada sesetengah panggil PT).

Kebiasaannya ramai yang akan menyambut ulang tahun kelahiran tapi pernah tak terfikir sebenarnya bukan kita yang patut diraikan pada hari tersebut tetapi adalah ibu kita. Mengapa aku kata begitu, kerana pada hari inilah seorang ibu berkorban demi untuk anaknya, anaknya hanya tersenyum dalam tangisan bila menjengah keluar ke bumi Allah ini. Ibu kitalah kesatria untuk diri kita, tanpa dia kita tidak mampu mengenal dunia....

Sometimes mungkin ada yang akan kata, "eh ko anak mak tol la" so jawablah "dah memang aku anak mak  dan aku bangga jadi anak mak dan ayah aku". Heh never feel a feeling of shame on your parent whoever they are, because of them we can see the world, because of them we know the meaning of human being. Bf@Gf mungkin akan berpisah tapi tidak untuk hubungan kekeluargaan, walau kita membenci ayah dan mak kita mereka tetap ibu dan ayah kita.

So konsep pemikiran yang aku nak lahirkan disini ialah why not di hari ulang tahun kelahiran kita, bukan kita yang tunggu untuk berpuluh-puluh sms masuk ke inbox tetapi kita yang menghantar sms atau call ibu kita pada tepat jam 12 malam di hari ulang tahun kita. Mungkin nampak idea ni weird sangat atau saaaannngaattt tapi apa yang nak kita hairan sangat dengan ke'weird'an itu untuk orang yang kita paling sayang kan. The choice in your hand, you are the one to make a wise decision for it....

Terima kasih mama & abah, u have give me everything and always there when I need support....u are the most precious gift ever in my life....terima kasih Allah....

Thursday, 5 August 2010

Monday, 2 August 2010

Jersi Vs Mufti

Cuba korang baca keratan akhbar kat bawah ni....


Kesimpulan aku mudah je, mana yang sepatutnya kita lebih sayangkan....jersi atau agama....pendek tapi cukuplah memberikan jawapan samaada perkara ini patut menjadi isu bagi kita yang beragama Islam atau tidak. 

 Logo Carlsberg pada jersi pasukan Liverpool

Imej Syaitan pada jersi pasukan Manchester United




Other Topics