Followers

Saturday, 31 July 2010

Bukan Mudah....

Kalau la boleh aku betulkan kesilapan, this thing won't be so difficult for me.Namun kita hanyalah sekadar manusia biasa, nak minta maaf memang mudah tetapi nak rasa dimaafkan dan rasa x bersalah....tu satu cabaran. Bukan sahaja orang yang kita buat salah, tetapi jugak orang di sekelilingnya yang mana kita turut sama melakukan kesalahan dan kesilapan terhadapnya samaada sedar atau tidak...perghh pening kepala bila aku pikir, tapi tergelak pun ada gak bila terfikir enta camne suatu kesilapan tu boleh berlaku.....really outside of the box.

Tapi dalam satu kesilapan, terselindung 1001 hikmah....mungkin dari situ orang lain sedar tentang kewujudan kita. Mungkin salah tu kecil, tapi bila terfikir tentang betapa apa yang dah berlaku, mungkin akan menyebabkan kita tersentak, rasa segan, malu, dan sebagainya bila kita berhadapan dengan orang lain yang mana mungkin kesilapan tu telah pun didedahkan dan yang mana secara logiknya akan menimbulkan suatu sempadan pemisah yang tak tahu bila boleh dirobohkan. Mungkin masa akan menentukan kerana ia lebih mengetahui  lagi arif tentang segala-galanya.   

Sebenarnya bukan mudah hendak menghilangkan rasa bersalah ni, aku benar2 tak tahu bila aku boleh melupakan sejenak kesilapan aku. Aku benar-benar rasa, rasa....rasa....cukup x layak untuk dimaafkan....haiyoo....apekehal la susah sangat nak jadik insan bernama Acap ni, orang len yang bunuh orang pun leh rasa x bersalah langsung, aku yang bersalah yang x sebesar mana ni pulak yang rasa bersalah cam bunuh orang.....

Kata-kata maaf, sorry dan sebagainya memang mudah untuk diucap tapi penerimaan maaf, sorry dan sebagainya tu yang kadangkala x dapat diterima. Bukannya mudah untuk menerima kesilapan orang lain tatkala tindakan yang salah itu menganggu privasi diri sendiri. Enta la, really don't know when I will be forgiven by others. Aku dah minta maaf, kalau sekali kemaafan tu tak mencukupi, mintalah aku untuk meminta maaf seribu kali insyallah aku akan cuba untuk meminta maaf sehingga benar2 kemaafan tu diterima.

Jadi untuk orang yang belum pernah buat kesilapan "besar", berfikirlah sebelum bertindak....bertindak sebelum berfikir akan menyebabkan kita menyesal di kemudian hari yang mana benda yang mudah bakal menjadi susah...penerimaan tanpa kesalahan benar-benar berbeza dengan penerimaan dengan kesalahan.Of coz, it is better to have a "clean sheet" compared to have a "bad record" even once....

Tuesday, 27 July 2010

UiTM gah UMW Pennzoil Unggul Di Kembara Belia Terengganu 2010

KUALA TERENGGANU 19 Julai – Kerajaan negeri bercadang untuk membina sebuah litar di negeri ini bagi memastikan kegiatan permotoran dapat dijalankan secara sihat di tempat yang lebih sesuai dan selamat.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, Rozi Mamat berkata, kerajaan negeri menyedari pada masa ini banyak kegiatan lumba haram oleh golongan muda di jalan raya yang turut mengancam keselamatan pengguna lain.

Bagaimanapun, katanya, ia masih lagi di peringkat kajian dengan meneliti pelbagai aspek sebelum diputuskan pembinaannya kelak.

Rozi Mamat (tengah) bersama replika tajaan program Kembara Belia Terengganu 2010 di Kuala Terengganu, semalam. Turut kelihatan Dr. Azemi Che Hamid (dua dari kanan) dan Shamsul Nahar Md. Karim (dua dari kiri).

Menurut beliau, kira-kira 90 peratus golongan belia termasuk pelajar di negeri ini menunggang motosikal sebagai kenderaan utama.

‘‘Namun begitu tidak kurang juga mereka yang menggunakan motosikal untuk menjalankan kegiatan yang salah dengan menggunakan jalan raya sebagai tempat perlumbaan.

‘‘Sikap buruk ini perlu dialirkan ke corak kegiatan lebih sihat dari sudut sukan dan rekreasi,’’ katanya kepada pemberita selepas menyaksikan penyerahan sumbangan oleh UMW Pennzoil Distributors Sdn. Bhd. sempena Kembara Belia Terengganu (KBT) 2010 anjuran Universiti Teknologi Mara (UiTM) Terengganu.

Di majlis itu, UMW Pennzoil Distributors Sdn. Bhd. diwakili oleh Pengurus Pemasarannya Shamsul Nahar Md. Karim menyampaikan sumbangan wang tunai dan barangan bernilai RM100,000 kepada Timbalan Pengarah Penyelidikan Jaringan dan Industri UiTM yang juga Pengerusi Program KBT 2010, Prof. Madya Dr. Azemi Che Hamid.

Rozi berkata, kerajaan negeri juga bercadang untuk menghimpunkan kira-kira 40,000 remaja bermotosikal melalui Kelab Motosikal Terengganu pada Oktober depan.

Bagi tujuan itu, katanya, semua kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) telah menubuhkan kelab motosikal masing-masing kerana aktiviti sukan permotoran dilihat merupakan minat utama golongan belia pada hari ini.

Menurut beliau, adalah diharapkan dengan wujudnya kelab-kelab motosikal itu, golongan belia lebih mudah dididik bagi mengelakkan mereka melakukan kegiatan yang boleh membahayakan diri sendiri dan juga orang lain.

Sementara itu, Dr. Azemi berkata, sebanyak 100 motosikal yang mewakili penuntut UiTM dan belia akan menyertai KBT 2010 yang akan diadakan selama lima hari bermula di UiTM pada 21 Julai ini.

Katanya, KBT 2010 yang turut disertai oleh motosikal berkuasa tinggi, kereta mewah dan kereta rali itu akan menjelajah di seluruh negeri termasuk Marang, Kuala Terengganu, Hulu Terengganu, Setiu dan Kemaman.

‘‘Program yang julung kali diadakan itu selain mendedahkan kepada mahasiswa dan belia kepada aktiviti kemasyarakatan ia turut untuk mempromosi UiTM sendiri di tempat persinggahan kembara,,’’ katanya.


Beliau berkata, pelepasan KBT 2010 akan dilakukan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur Wdan Kemudahan Awam Negeri, Datuk Za’abar Mohd. Adib dan kemuncaknya ialah destinasi terakhir kembara di Padang Astaka Kemaman yang dijangka disambut oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Said pada 25 Julai.

Ashraf Said: Walaupun aku takde kat sana juz officemate dari marketing department, akauntan ngan GM je gi tapi tetap bangga gak ar sebab aku salah seorang warga UMW Pennzoil dan dalam masa yang sama warga UiTM....hidup Pennzoil, UiTM dihatiku.

Sunday, 25 July 2010

Semuanya First,,,,

Minggu lepas berpeluang bermain Go Kart di Litar Go Kart Stadium Shah Alam, walaupun bayarannya boleh tahan mahal tapi ok ar untuk experience....lagi lagi experience untuk first timer cam aku. Bila aku naik je Go Cart tu semangat nak pecut abeh tu memang ada...ha2. Boleh bayangkan aku wat corner pun kat atas divider (x pasti apa nama dia so aku letak je la nama divider)......cukup2 ganas cara aku mandu...ha3.

Litar Go Cart Stadium Shah Alam

Minggu ni lak berpeluang untuk first time turun ke Gym UiTM....ha3 memalukan jek, 7 sem belajar, final year baru masuk gim, nampak sangat tak bersukan nyer orang. Masuk je, memang cam orang x penah jumpa benda2 tu ar....jakun ar pendek kata...ha3 (ada ek orang kutuk diri sendiri). Pas tu lepak jap men skuash ngan member2 fak lain yang akan join Squash SAF next week, nampak sangat aku tak reti men bila main dengan diaorang....hu3.

Kantoi senyum bila tau ada orang tangkap gambar...ha3 (Credits to Syaffiq for this picture)

Untuk akunyer bisnes yang bukan bisnes (coz kan ke memula aku bagi perkhidmatan ni free tapi takde sambutan, last-last aku caj je la....hu3) dah ada beberapa customer....first design banner tak seberapa nak cantik tapi dia puas hati and then bayar aku RM10....aiyok. 

Bayaran Untuk Design Banner Melalui Maybank2U

For the time being pulak ada beberapa customer lain yang tanya wat blog (bakery) and then wat stiker...tapi sedihnya ada aritu aku terpaksa tolak satu tempahan stiker (lebih 3000 unit) sebab aku rasa aku tak mampu buat coz quite buzy and dia perlukan cepat tempahan tu..nak wat camna kan bukan rezeki...huhu.

Sebenarnya masa nak reply balik emel pasal bayaran dari customer,  aku sebenarnya rasa serba salah lak...serba salah samaada perlu atau tak terima sebab aku sendiri sebenarnya bukan bertujuan untuk wat bisnes tapi hanyalah sekadar menajamkan skil aku je yang tak tajam nih....so by doing this I sharpen  my skill but diaorang nak baya lak....so amek je la eh :)

So right now tengah merancang apa pulak first ever thing yang aku nak wat next week ever in my life.....lompat bunjee jumping ngan  rock climbing cam ok.... nak wat apa ni eh next week??? ermmmmmm....


Wednesday, 21 July 2010

Dimana hak kebebasan mendapatkan informasi?????

Saya tertarik membaca sebuah artikel di dalam Kosmo online mengenai sekatan mendapatkan maklumat di kebanyakan negara yang sedikit sebanyak menimbulkan persoalan dimanakah hak kebebasan dalam mendapatkan info????

 Sumber Gambar Kosmo

KUALA LUMPUR - Banyak kerajaan sudah melaksanakan sekatan terhadap Internet dengan menapis akses pengguna kepada laman-laman web lucah serta berkaitan dengan politik dan agama.

Sebuah organisasi bukan kerajaan yang berpangkalan di Perancis, Reporters Without Borders (RWB) menyenaraikan 12 negara yang sudah melaksanakan sekatan itu sebagai China, Myanmar, Korea Utara, Vietnam, Mesir, Iran, Syria, Saudi Arabia, Turkmenistan, Uzbekistan, Cuba dan Tunisia.

RWB dalam laporan mereka menjelaskan, kerajaan negara-negara terbabit secara sistematik menyekat aliran maklumat menerusi Internet jika ia didapati boleh menjejaskan kepentingan negara, politik, agama dan moral rakyat.

Agensi berita Reuters pula melaporkan, Jerman juga tahun lalu telah meluluskan peraturan menyekat akses kepada laman-laman web lucah membabitkan kanak-kanak selepas mencontohi model yang dilaksanakan di Britain, Itali serta negara-negara Scandinavia.-Kosmo Online

Sebenarnya ada baik dan buruknya sekatan ini terhadap kerajaan memerintah dan ia terpulang kepada kerajaan sendiri dalam memastikan rakyat mendapat informasi and thanx kerajaan Malaysia for the oil rising price issue :) dan untuk mengetahui apa yang Tun M katakan tentang isu ini sila klik link ini (Che Det)

Sunday, 18 July 2010

Saya Sayang Awek Saya....


@>~~
khas buat sahabat2 ku...^_^

"kalau suka,jumpalah ibu bapa.Sayangnya tiada siapa yang berani,tanda tak bersedia.kalau tak sedia,kenapa nak bercinta?"

Saya suka tengok jari awek saya...
Cantik betul...
Sungguh! Sampai takut nak pegang...
Bukan takut patah...
Tapi takut nanti jari kitorang tak boleh tolong each other di depan Yang Maha Esa...

Saya suka tengok rambut awek saya... Cantik betol... Sungguh!
Sebab tu saya belikan tudung...
Bukan sebab jeles orang lain tengok .... Tapi takut terbakar dek api neraka

Saya suka tengok body awek saya... Cantik betol... Sungguh!
Sebab tu saya belikan dia telekong Supaya mase die jumpa dengan Kekasih die Yang Utama Dia lagi cantik dan berseri menghadap Nya.
Saya pun tumpang dapat pahala. Pheh syoknye...

Saya sedih tengok awek saya
Tak tido, tak makan rindu kat saya...
Saya pun macam tu jugak, Ada problem yang sama..
Die tanya apa ubatnya? Saya pun bagi die Quran untuk penenang jiwa...
Semoga lebih cintakan Nya dari saya...
Bahagie nye dapat pakwe macam die...

Saya sedih tengok awek saya .
Selalu pesan macam-macam kat saya... 
"Makan, minum, drive elok-elok ..
Nanti awak sakit saye susah ati " katenya... 
Tapi bila tengok movie sama-sama burn asar maghrib gitu Die tak kata satu aper pun...
Berdosanye saya.... 
saya memang sayang dia...

Nak jumper die .. 
Yang forever punye forever... 
Di dunia dan akhirat terutamanya, 
Janji nak share heaven sama-sama...

Bahagia selamanya... 
Semoga kami saling mengingati, 
Dosa sendiri pun infiniti... 
Nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas ni...

Semoga kami menginsafi diri... 
Ya Allah ampunkanlah kami.... 
Semoga kami dapat bersama selamanya nanti...amin^_^

Cinta tu anugerah Allah... Pandai-pandai la kita menjaga nikmat Allah itu ye..

p/s ingatan bersama ❀❀

Sumber: Facebook

Friday, 16 July 2010

World Cup 2010 Best Player....

I chose my idol to be  the best player for the World Cup 2010 in South Africa last week.................
I chose him because he played position as what I always play as goalkeeper, no doubt Spain win because of him and we can see that there are not so many goals by opponents who face Spain because of him.



Yes, Iker Cassilas is my idol....in football ar Since Van Der Sar no more with Netherland's Team as he called early retirement with a few international caps with his team. Now Spain is at the 1st ranking in the FIFA ranking.

Congrats One Malaysia....


Wednesday, 14 July 2010

One In Thousands

Kau cinta pertamaku
Kau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa
Menafikan kasih kita

Kau ayu di mataku 
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia
Mungkin kita kan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ketentuan Tuhan

Nasib Paul Si Octopus...

Paul the Octopus chose Spain to be the winner of the world cup and at last yes it happened....
Paul before fried....

 A millionaire from Iran bought the octopus and fried it at the price of US7milllion....

Sunday, 11 July 2010

Ku Perlu Tahu....

Suatu yang indah
Ceritanya bermula semalam
Andainya dapat ku rasa selamanya
Tetapi ku takut tidak mungkin dapat ku miliki
Walaupun kau hadir hanya dalam mimpi

Ku teruskan hidup
Hari demi hari pun berlalu
Seksa dan derita ku tanggung sendiri
Apa yang tinggal hanyalah
Doaku padamu Tuhan
Pasrahku hanya kamu yang menentukan 
 
Pun tak pernah ku sesalkan
Kecewa datang dan pergi
Tinggalku sendiri
Ditakdirkan aku syukur selalu
Sesungguhnya aku tahu
Temanku hanyalah aku

Semoga suatu hari nanti
Dapat ku temui
Penawar dukaku yang berdarah luka
Pabila bertemu pasti aku suarakan rindu
Laguku untukmu buat selamanya

Saturday, 10 July 2010

Aku la Ni....

Aku ni x de la baik sangat


Aku ni kadang-kadang ada jugak solat lima waktu yang tak cukup

Aku ni bukannya bijak sangat pun

Aku langsung x peramah dan lebih suka berdiam diri jek (kadang2)

Aku x de la lawak sangat....asyik serius jek...nak tengok pun cam nek gerun jek, cam pak misai pun ada....

Aku ni jenis yang suka heboh-heboh cam Sure Heboh wat sikit citernya banyak....

Aku suka sangat overconfident dalam banyak benda yang mana akhirnya keoverconfidenan aku memerangkap diri sendiri....

Aku gak suka memutarbelit fakta yang ada untuk menjaga hati orang kat sekeliling aku....aku tak suka tengok orang sekeliling aku sedih....

Kalau nak cerita kelemahan diri sendiri memang banyak ar wat satu buku log praktikal pun takkan abis....

Sekian tq....

P/S: Ada gak orang tulis post camni eh....haha

Friday, 9 July 2010

My Online Shop

Dulu aku bagi free, xde sambutan tapi bila letak harga ada lak yang nak...pelik pelik...tapi orang kata rezeki jangan tolak, bala jangan cari kan...so alhamdulillah la kan.

Kini di Putrajaya, Seremban dan Melaka....

Alhamdulillah setelah selesai kerja melawat dan kerja-kerja pemeriksaan atau "inspection" asset di 5 buah garaj di sekitar kawasan Selangor dan Kuala Lumpur. Kini tiba pula masa kami untuk turun ke bengkel @ Flagship di Putrajaya, Seremban dan Melaka. 
Putrajaya....gambar sekadar hiasan, tak gi pun sini...haha.... 

Di kawasan Putrajaya nampaknya berlainan sedikit dengan kawasan-kawasan lain sbb garaj atau bengkel membaiki kereta diletakkan di suatu kawasan yang sama means sebuah kawasan lot kedai tu hanya untuk bengkel semata-mata yang terletak di Presint 12. Mungkin ramai yang dah tahu tapi aku baru je tahu....haha. 

6th Flagship kat Putrajaya....

Esoknya dua Flagship menjadi tumpuan kami iaitu di bandar Melaka ngan Seremban. Bertolak seawal kul 8.15 pagi, awal ke tu?....haha. Sesampai je di bandar Melaka, kami terus ke bengkel tersebut dengan asset checklist dengan tangan dengan amaun yang beratus ribu, tu baru untuk satu flagship@bengkel...kalau sepuluh? X ke berjuta, that is why kerja-kerja tag asset & asset identification ni jadik too important. 

7th Flagship Visit at Melaka

8th Flagship in Seremban

Alhamdulillah waktu lunch hour tu Encik Hamizad belanja...heheh....tq ar sesusah jek. Dan berjaya jugak menjejak kaki ke Star Buck Jaya Jusco Seremban sincerely my first ever walk into the Star Buck....bukan apa cuma aku kan ke kedekut sket so nak ke Star Buck jangan harap ar...haha. (Bukan pe, kan ke Israeli Brand tu...huhu). 

 One of the company asset that I always tag, how much u think it is?

And today we will visit the last garage at Seksyen 23 and Subang Jaya, insyallah. Go go UMW Pennzoil...I'm rooting for u...haha.

Thursday, 8 July 2010

Atas Nama Risalah...

Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itu dan menyebarkan risalah bertajuk "Jalan-jalan Syurga" dan beberapa karya Islamik yang lain.


Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat dingin dan hujan mulai turun.

Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan seraya berkata "Ayah! Saya dah bersedia"

Ayahnya terkejut dan berkata "Bersedia untuk apa?". "Ayah bukankah ini masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah"

"Anakku! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat"

"Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika hujan turun"

Ayahnya menambah "Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca sebegini"

Dengan merintih anaknya merayu "Benarkan saya pergi ayah?"

Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada anaknya
"Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu!"

"Terima kasih Ayah" Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu.

Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun yang dijumpainya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan risalah itu kepada penghuninya.

Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah "Jalan-jalan Syurga" ada pada tangannya. DIa berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih ada risalah di tangannya. Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal.

Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mula mengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu di rumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali. Ditunggunya sebentar dan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan. Diketuk pula pintu itu namun sekali lagi tiada jawapan. Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi, mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan. Dia mengambil keputusan menekan loceng sekali lagi. Akhirnya pintu rumah itu dibuka.

Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an. Mukanya suram dan sedih. "Nak, apa yang makcik boleh bantu?"

Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit. "Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik. Saya datang ini hanya hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling bertuah". Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi.

"Terima kasih nak dan Tuhan akan melindungi kamu" dalam nada yang lembut

Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam memberikan ceramahnya. Sebelum selesai dia bertanya "Ada sesiapa nak menyatakan sesuatu"


Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah perempuan separuh umur itu. "Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim. Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan dalam dunia ini" Air mata mulai bergenang di kelopak matanya.

"Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu lagi diketatkan di leher. Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba loceng rumah saya berbunyi. Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapa pun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi".

"Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini setelah sekian lama. Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi ke pintu"


"Seumur hidup saya belum pernah saya melihat anak yang comel itu. Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat". "Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik" itulah kata-kata yang paling indah
yang saya dengar".

"Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu dan terus baca risalah itu setiap muka surat. Akhirnya kerusi dan tali yang hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka. Aku tak perlukan itu lagi".

"Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada selama-lamanya di dalam neraka"


Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yang berteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR!

Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya.

Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya. Tiada anugerah yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat.

Biarkanlah air mata itu menitis. Air mata itu anugerah ALLAH kepada makhlukNya yang penyayang

Panjangkanlah risalah ini. Ingat ALLAH sentiasa menyayangi dan memelihara kamu!

TAKBIR!! ALLAHUAKBAR!

Wassallam 

Sumber: Facebook

Wednesday, 7 July 2010

Andainya



Ya Allah

Andainya kau limpahkan aku kesenangan, bukakanlah hatiku untuk berkongsi kesenanganku

Andainya kau limpahkan aku kekayaan, arahkanlah kekayaan ku dalam membantu insan-insan lain,

Andainya kau limpahkan aku kelapangan, mudahkanlah aku untuk membantu insan-insan lain yang buntu,

Andainya kau limpahkan aku kasih sayang, ertikanlah aku dalam berkasih sayang

Andainya kau limpahkan aku cinta, kau tunjukkanlah aku cinta orang yang mencintaiMu lebih dari segalanya

Terima kasih Ya Allah atas nikmat yang telah kau berikan


Sentiasalah bukakan hatiku agar aku sentiasa mengingatiMu....

We manage the time, don't let the time manage us...

Last week no day called weekend for me....everyday from 8.30am until 5.30pm (sometimes 8.30pm especially during workdays)....haha amek ko Acap, nak sangat amek company besar. Next wednesday and Thursday , I will be out again to another flagships and probably Friday and Saturday I need to prepare a management report regarding on the flagship visit, while on Sunday I need to settled down the IBC thing. Whatever it is I still like it....


This week also Accounting Leadership Camp program will be conducted at Sungai Congkak in Kem Idaman Nurani. Tempat tu agak "keras"...so need to be prepared, and I believe that both of my faculty's YB already knew about it tapi takpe kalau kita tak kacau dia, insyallah dia takkan ganggu kita.. I really want to go there but there are bundles of job need to be settled, the report dateline is in the next Monday. Whatever it is I will try to do my best to join the program, and insyallah this time ALC will not canceled again as what happened last year...haha. A high risk program....no insurance for that....

Right now, if I write any status at my facebook profile....all will ask about registration....funny gak tengok..haha. As long as I can help them it is a satisfaction for me but I expect to be blamed if the registration problem not settled down till the dateline.....kengkadang rasa cam KP pun ada..haha.  Camna ar MPP & KP uruskan pelajar nyer registration every part dengan prob2 camni mesti diaorang pening gila. Actually the prob came from PSMB System itself but later it does effect to KP and students. PSMB...PSMB....

Tuesday, 6 July 2010

Tolerate & Us

Source: Google

Sunday, 4 July 2010

Praktikal Best @ X Best?

Ada sesetengah memanggilnya praktikal, ada juga yang memanggilnya LI atau Latihan Industri.Persoalannya best atau tak?

Its back to whether we like what we do or not, it will be best if we like it and will be like in hell (bahasa kasarnya la) if we dislike it. Basic thing, when we do something, we must like it however it is, and then we live it means we do it always and then we will love IT spontaneously.

Thanx god, almost a month I'm here at UMW Pennzoil Distributor or UPD which also integrated with Lubetech. In short I can say although UPD @ Lubetech seems separated by its name but actually they are under one management, one building, one roof, one front gate, one Malaysia...hehe takde kaitan.

Pennzoil Racing Team

I'm really happy here although almost everyday I need to back home at  around 8.30pm to settle down my work given by my supervisor who face to face me everyday coz I sit in front of him everyday....haha. He is a graduate from UiTM also from Faculty of Accountancy during late 1990.

I also have my second supervisor, coz my first supervisor always buzy, and her name is Kak Ros (Sincerely I don't know her full name yet...hehe). She is here (UPD & Lubetech) for

almost 13 years...quite a long time kan. Surprisingly she is also an ex-UiTM, a DIA holder. She got no kid due to the late marriage but her style really like a mum with a soft heart. Easy to...ermmm. 

I also enjoying my practical training here coz every Wednesday and Friday every week will be Futsal Friendly Match between UMW staff...hehe best.Wednesday kene bayar, Friday company support. Accounting and Finance Manager also turun ke padang untuk main....haa ni la masa nak tackle dia kalau x pueh hati...hahaha

Plus enjoying doing practical here coz practical with three other trainees, two from Faculty Of Business UiTM, @Tasha (eh ingat Facebook tadi...haha) with Nurul, who will be graduate by this year bulan October kot. Another trainee is from Politeknik Shah Alam, Teva who also taking Business (Diploma Level). With them especially Nurul and Tasha, cam nak gelak guling2 jek...ada je lawak yg diaorang ni wat, aku yang tengah muka serius boleh tukar muka cam clown lak...haha.

So conclusionnya, practical tu best....if you dislike your job maybe you will dislike your career as well for whole of your life probably. So I think u are wiser than me to chose whether to like it or not kan....sekian.

Friday, 2 July 2010

Problems Solver

If you want others to help you when facing a problem, u also need to help them when they are facing problem. You will get what u did....a ground rule for everything.Help others for others to help u.

Thursday, 1 July 2010

Tagging Asset Vs Asset Tagging

Alhamdulillah merasa gak nak kerja kat luar office ni bila ada assignment baru dari bos a.k.a akauntan UPD, kerja yang dimaksudkan adalah keje mentagging asset kat sembilan buah flagship @ Bengkel kereta yang ditaja Pennzoil kat seluruh KL & Selangor and insyallah next week di Melaka dan dalam tengah bulan kat Putrajaya.

1st Flagship

Kerja kat luar ni best coz bila waktu lunch ada orang nak belanja...alhamdulillah...burrppp..hehe. Tag asset ni tak lama, yang lama tu perjalanan nak ke flagship tu.

2nd Flagship

Sebelum nak ke flagship ni aku kene pastikan list untuk semua item yang akan ditag ada sekali ngan amaun dan nombor aset dia dan memastikan nombor aset tu ditulis pada tag yang akan ditampal kat aset2 ni. Tq bebanyak la Tasha ngan Nurul coz tolong aku tulis aset number tu.

3rd Flagship

Masa pi first bengkel tu memang pening, mana satu le nak tag nih....sep bek Fairus tau banyak pasal benda2 bengkel ni dan dengan bantuan Chief Mechanic, boleh gak keje tu disiapkan. Penat gak ar tapi best.....

4th Flagship

Next week insyallah akan ke Melaka lak, tag aset Penzoil kat bengkel kat sana. Aku rasa le kan lelama aku leh ingat bebenda nih, jack, air operated brake, power steering changer, 1/2 sq air gun,scissor lift, post lift, platform apetah tu ngan banyak lagi le item-item teknikal yg aku belaja kat sini.

5th Flagship

Lepas je melawat flagship2 ni, tugas aku menyiapkan report...report apa ermm tu P&C. Apapun yang pasti pengalaman ni memang best ar, really like it to do practical here at UMW Pennzoil Distributor, a product from US. Although almost everyday I back home at 8pm (kalau banyak sangat keje ar...haha)  tapi yang bestnya setiap hari Rabu ngan Jumaat mesti ada match futsal ngan bebudak kat UMW nih....ih best ar.

Other Topics