Followers

Wednesday, 29 September 2010

8 Perhentian

Buat pertama kalinya dalam hidup aku last week dapat pegi outstation (ha3 time trainee je excited time dah keje ti tak taw le). Tujuan outstation kali ni nak menyelesaikan asaiment tagging mentagging kat workshop2 customer di Penang dan Perak...my hometown.

Bertolak dalam kol 3 petang, yang mana pada pagi ahad tu aku terpaksa sensorang kat opis untuk menyelesaikan beberapa keje yang tak setel lagi before bertolak ke Penang. Sebenarnya lama gak x gi Penang ni, if not mistaken time darjah 6 dulu kot....time lawatan sekolah kat bukit bendera...best3.  Pastu setakat lalu je kat situ....mana taknya kan ke aku matrik Perlis so konpem2 la masa ulang alik dari Ipoh ke Arau kena lalu Penang. 

Actually beberapa hari before gi sini Encik Izad suruh aku tempah hotel, twin sharing kat Sunway Hotel Penang tapi time tu penuh so aku pun suggest untuk ke Summit Bukit Mertajam. Harga kat Summit ni murah....RM166 for Deluxe Bedroom....2 katil saiz king, ok ar tu. Sampai Penang dalam kol 7.30malam pastu terus checkin ngan semayang maghrib before gi dinner. Actually jalan kat kawasan BM ni kecik2, x macam di KL @ Ipoh. Tup2 abeh makan dah kol 10....sume pun dah tutup so just balik bilik tido...hu3. 

Sok paginya bermula perjalanan 8 perhentian dari Bukit Mertajam --> Perai --> Bayan Lepas-->Georgetown --> Jelutong --> Gunung Rapat (Dekat gila dengan ruma aku tapi x gi ruma pun coz bukan ada orang) --> Mengelembu --? Bercham before balik ke Shah Alam. Banyak gakla aset syarikat yang kami cover (nilai tepat P&C...xpenting pon kan). Thanks kat sume distributor ngan sales rep, Cindy, Mr Yong ngan Franky coz mengeskort kami ke tempat2 customer ni.

Bertolak dari Tol Simpang Pulai dalam jam 6.45 petang dan sampai ke Shah Alam dalam kol 9.30 malam camtu...penat tapi syok. Dan konpem2 balik je memang banyak keje yang perlu diselesaikan dengan flagship terakhir dah dilawat so skang tunggu untuk wat report yang memeningkan tapi syok :).  

Bukit Mertajam Penang

Bayan Lepas, Penang

Perai, Penang

Georgetown, Penang

Jelutong, Penang
Gunung Rapat, Ipoh Perak (5 minit dari rumah)

Bercham, Ipoh Perak

Mengelembu, Ipoh Perak.....rekod 30 minit, masa paling lama untuk cari workshop...

Alhamdulillah banyak gila benda teknikal pasal kereta yang aku belaja kat Pennzoil, thanks UMW for giving me a chance to be a trainee here. Kalau ada rezeki akan terus bekerja kat sini....insyallah.

Wednesday, 22 September 2010

Jalan-jalan Raya....

Sebenarnya x banyak sangat berjalan raya kali tapi yang bestnya first time dapat pergi beraya dengan teman-teman yang dipanggil opismate.

Sabtu: 2.00-4.00ptg: Rumah Encik Shakirin, Accountant UPD (UMW Pennzoil Distributor) --> Cute Lamb

Rambut aku cam x sikat jek....hu3

Ngan Kak Sab...one of the makcik...ha3

4.00Ptg: Rumah Akak Financial Controller (Kak Jun) ---> Agogo
 Gambar x formal k....


Nak gak aku bergambar eh....hua3...

Kol 5.30: Raya kat rumah akak tiri aku (Kak Sally) --> "39"

 Kak Sally tq buat air....sedap...rasa cam air oren :)

Kol 6.30: Raya kat rumah financial controller gak, Fairus....--> Tapau?

Sape amek gambar agak2nye eh?

Sya: Acap amek sket aku x abeh ni.....
Acap: Makan je kang kalau x abeh bagi aku
Last2 licin.....ha3

Kol 9.00 malam:  Rumah Tasya ----> Sape wat air? 

 "Akak jejaga ngan orang sebelah akak tu" :D

Ngan rambut yang serabai setelah beraya sampai kemalam....half day je pun kan?

"Satu singgit satu singgit" Tuan rumah jual kueh raya....


Ahad:  Rumah Terbuka Pennzoil kat Rumah GM Taman Melawati ---> Open House @ Nikah?
 
Depan Opis...UMW jadi WMU (cermin)

Yup, that's it....a completed Makciks yang aku teman ke OU lepas Open House :D

Mengambil gambar aiskrim ni tatkala tunggu all the makciks ni amek makanan...


Geram tol aku dengan budak kecik belakang aku tu comel sangat cam nak cubit2 je pipi tapi seb bek bos aku a.k.a supervisor aku ada...terbantut hasrat...he3


Ngan Orang2 kuat credit control UPD.....

With GM UPD Encik Lan....
sempat lagi dia cakap 
"Acap I suka u pakai camni, nak keje ti cakap..."
Speechless aku kat situ....men3 ke serius.... 

Before balik teman makcik2 ni gi OU untuk window shopping, actually first time g OU selama ni  aku lalu je. Xde apepun rupanya.......


Malam isninnye lak gi rumah open house opismate member Wan Nadzir and Co., Kak Ana, actually aku gantikan Halim je. Seriau aku bila Abby bawak kete...dah la aku x kawen lagi....ish3....

Saturday, 18 September 2010

Perginya Seorang Seniman,

Tepat jam 11malam semalam (17 September 2010), seorang seniman yang amat kita sayang iaitu M Rajoli atau nama sebenarnya Mohd Rajoli Bin Mohamed Zain meninggal dunia di Hospital Ampang, Selangor. Arwah yang amat terkenal dengan pelbagai drama dan 37 buah filem dianggap sebagai pelakon yang sukar untuk dicari ganti.

Tetapi yang paling saya suka adalah antara sedutan dimana beliau membaca talkin di dalam filemnya yang bertajuk "Esok Untuk Siapa". Adakah pelakon lain yang mampu melakonkan watak seperti apa yang telah beliau lakonkan ini. Dulu beliau membaca talkin, kini beliau dibaca talkin.


Semoga Allah mencucuri rahmat dan nikmat ke atas Allyarham dan agar beliau diletakkan di kalangan hambaNya yang beriman.

M Rajoli (7 April 1945-17 September 2010)



Thursday, 16 September 2010

Zetty Among The Best....

Recently Global Finances, a New Yorker magazine which produce annual report card named Central Banker Report Card showed that our iron lady, Zetty Akhtar Aziz come out as one of the best Gabenor which grade as A together with her counterparts from Korea, Taiwan, Turkey, Israel, Australia and European Central Bank.

WORLD’S TOP CENTRAL BANKERS 2009

Our Iron Lady: Zeti Akhtar Aziz, Central Bank Of Malaysia

 Jean-Claude Trichet, Central Bank Of European Union

Lee Seongtae,Central Bank Of South Korea


Stanley Fischer, Central Bank Of Israel

 Glenn Stevens, Central Bank Of Australia


 Zdenek Tuma, Central Bank Of Czech Republic

Fai-Nan Perng, Central Bank Of Taiwan


In short what I can say is:

It is the time to grade A all ladies from Malaysia and the time for us to say I'm from Malaysia loudly....ha3

 

The New President & Group CEO of UMW

Y. Bhg. Dato’ Abdul Halim bin Harun
Former CEO & President Of UMW Group  (Until 30 September 2010)
 
Y Bhg Datuk Syed Hisham bin Syed Wazir
Next CEO & President Of UMW Group (Effective From 1 October 2010)

A Few interesting facts:
  • Dato Halim will be an advisor to the new CEO & President after his retirement until 15 Nov 2010.   
  • Datuk Syed Hisham currently is a COO (Chief Operating Officer) for Naza Group. 
  • He graduated from Plymouth University with a BSc in mechanical engineering (1979, and Master in Business Administration  from Ohio State University (1996)
  • He also a member of Institute Of Motor Industry, UK and a member of Beta Gamma Sigma of Ohio University as well as Ohio University Alumni Society.
  • Distinguished career in senior management positions for almost 27 years. 
With the support from management and staff, the Board confident the new CEO & President will continue to take UMW to greater heights insyallah....

Tuesday, 14 September 2010

Benda Yang Aku Terlepas Pandang....

 Plan sebelum ni nak buat di Concorde Shah Alam tapi terlepas pandang pasal sijil Halal.....seb bek mama gtaw yg Concorde x de sijil Halal....tq mum.
Untuk pengetahuan Concorde Shah Alam memang memiliki sijil Halal namun disebabkan lambat renew masalah ini berlaku..harap menjadi pengajaran buat mereka pada masa depan =) 


 Sijil untuk Dapur Utama 


Sijil untuk Dapur Melting Pot Cafe


Sijil untuk Dapur Pastry

Sunday, 12 September 2010

Aidilfiri 1431

Raya tahun ni dapat beraya ngan semua termasuk ngan orang yang takde taun lepas coz keje luar.  Cam bese...lepas je semayang raya gi melawat kubur.

Gambar menarik time kat kawasan perkuburan tu....tertulis jenis2 batu nisan yang ada dijual, adakah kita dah tahu apakah jenis batu nisan yang kita akan guna nanti???

Lepas je melawat kubur atok, waktu yang ditunggu-tunggu....bukan duet raya tapi makan raya...ha3. Macam2 juadah ade makan sampai pueh, buffet layan diri xde limit waktu cam kat otel2. Taun ni mama masak mee rebus, aku yg jenis apapun boleh makan except durian...bukan anti tapi x berapa gemar bau dia. 

Wabak kekampungan tatkala syawal menjelma....

Semua keta nasional....semangat one Malaysia la katakan....

Pada kali ni pun Hari Raya Aidilfitri disambut pada hari jumaat, so of coz la kena gi semayang jumaat. Tapi laennya Jumaat kali ni coz ada pelancaran masjid Khairiah kat sini at the same time pelancaran tabung satu keluarga RM1k. Aku pun memula berat gak nak gi tapi dah abah ajak so gi jela....

 Majlis Hari Raya Dan Pelancaran Pembinaan Masjid Baru Al-Khairiah Kg Kepayang Fair Park, Ipoh
(Projek yang memakan hampir RM4.5juta)

Ucapan Ketua Kampung....merangkap Timbalan Pengerusi Projek ni....

AJK2 Projek ni, yang berbaju coklat yang tengah tulis sumthing kat buku tu Pengerusi...Datuk apetah dah lupa....

Antara babak yang menarik yang mana kanak2 menderma ke dalam tabung ni sebagai simbolik perasmian tabung ni.....

Adalah diharapkan agar dana yang diperlukan dalam merealisasikan projek ni dapat tercapai dengan sumbangan orang ramai setelah bantuan yang dihulurkan kerajaan negeri dan kerajaan pusat khususnya derma sewaktu lawatan TPM, Datuk Seri Muhyiddin Yassin ke kampung ini pada 5 September 2009 yang lepas. Dan ingatlah betapa salah satu antara tiga perkara yang tidak akan putus apabila kita pulang ke rahmatullah kelak adalah sedekah jariah (selain dari doa anak yang soleh dan ilmu yang bermanfaat)  dan sesungguhnya dalam kita menderma adalah sebaik-baiknya tidak digembar-gemburkan dan kalau boleh biar tangan kiri kita pun tidak tahu yang tangan kanan kita sedang menderma.

Sekian Salam Aidilfitri.
 

Other Topics