Followers

Saturday, 2 January 2010

Menghargai Yang Dekat....

Kita sebagai manusia biasa kadangkala mempunyai suatu kebiasaan dimana lebih mengagungkan orang, benda atau tempat yang jauh daripada kita. Kebiasaan ini di dalam bahasa inggeris kita gunakan sebagai "Golden Age", justeru itu untuk membendung kebiasaan itu arini saya berpeluang untuk melawat tempat yang dekat dengan saya iaitu Aquarium Seksyen 2 dan Muzium Shah Alam.

Kalau kita sebagai orang Shah Alam, bila mendengar kedua-dua tempat tu mesti akan bertanya di dalam hati,

"Ko tak de keje lain ke?"

"Nantilah aku pergi"

Dan sebagainyalah...

Mungkin kita melihat peluang untuk melihat atau menghargai benda yang dekat dengan kita ini besar tapi terfikir tak kita betapa mungkin esok atau lusa kita mungkin tidak lagi berpeluang mendapatkan peluang ini. Sebenarnya dah agak lama aku menyimpan hasrat nak ke tempat-tempat ni tapi nak wat camne masa selalu mencemburui.

Tengahari tadi aku lepak kat Bilik Abaccs dengan Halim, Krol ngan Chill, aku ajak gak diaorang tapi diaorang menolak sebab kena jaga registration untuk students penerapan dari Diploma kampus cawangan. Nasib baek Sham nak teman aku ke sana, sebenarnya idea aku memula nak gi muzium jek...terpengaruh ngan citer National Treasure 1 & 2 yang aku baru tengok...haha.

Aquarium Seksyen 2 ni bleh lar kita samakan dengan UnderwaterWorld kat Langkawi ngan KLCC walaupun jauh sangat bezanye. While kat Muzium plak, agak seram sejuk lar bila masuk sebab teringat kat citer Night In The Museum...haha.

Kat Aquarium Seksyen 2




Ninja Turtle...haha penyu la


Ikan....entah...hehe



Adek-adek nilah ikan kuning..bukan nama sebenar..haha


Ikan Pari yang bleh menjimatkan kuasa elektrik...


Cacing sejuk beku untuk makanan ikan...


Cacing-cacing yang nampak sedap kalau ak seekor ikan


Cacing Pancing....jenis ape tak taw...jenis bookworm kot...haha


Security Room


Wash Room @ Bilik Air

 Harga-harga Ikan Termahal

RM38,888.00 (Malaysian Golden Arowana)



RM23,888.00 (Golden Arowana) & RM8,888.00 (Pollkadot Stingray)


 
RM8,888.00



 RM988.00 (Red Tail Arowana)




RM 638.00 (Motoro SP Stingray)

Antara Papan Tanda Yang Aku Amek Gambar and I like it...ahak ahak





Kat Muzium Negeri Selangor

Replika stesen keretapi Klang....


Dirasmikan oleh mantan Menteri Besar Selangor pada tahun 1999, Dato Seri Dr Hj Abu Hassan Omar


Stesen Keretapi Kelang




Antara keretapi awal yang digunakan oleh KTMB di tanah melayu

 
 Penyembur Api pada zaman dahulu....

 

Replika Kubur Di Dalam Muzium...


Kubur Kepingan Batu....


Salasilah Keluarga Diraja Selangor...


Replika Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah


Replika kapal Alfonso De Alburque kot...haha


Pahlawan Melayu menentang Penjajah British....


Rumah Nek Wan....


Warisan Ilmu Kejadian, Natural Heritage


Koleksi Pakaian Tan Sri S.M Salim

Replika Cheque Piala Asia Konica Pada Tahun 1988....



Piala Komanwel...


 Tokoh-tokoh Bolasepak Selangor....


Replika Buaya Di Muzium Tersebut...




 Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) yang berhadapan muzium negeri....



Kawasan Sekitar PPAS

Akhirnya dapat gak aku melawat kedua2 tempat ni yang sebenarnya dah lama ak nak melawat. So lesson for today is you must appreciate all peoples, places, and anything that in your surrounding coz we don't know whether we can see it again or not. Wassalam.

1 comment:

HiGHNeSS FiQ said...

ak tw ko mesti brminat ngan en3 nie..ko kne join, even ko xske..hehe..

http://highnessfiq.blogspot.com/2010/01/sapa-nak-jadi-model-contest.html

Other Topics