Followers

Thursday, 15 October 2009

Mama Ngan Iqa Ke Bandung, Indonesia



Belum sempat abah pulang dari Dubai, mama ngan Iqa pulak akan ke Bandung Indonesia tapi untuk 4hari 3malam jer ah. Sian adek aku, baby tinggal sensorang kat umah haha. Actually dia ikut sebab nak prepare for MUET, agaknyer la…haha.
Sebenarnya as a human being aku risau dengan keadaan di Bandung sekarang sebenarnya, yerlah kan ke isu buluh runcing tak reda lagi. Tapi dalam hati ni syok la gak bila ibu tersayang heppy dapat g jenjalan kat negara orang ni. Ni pun satu pendedahan yang baik kat Iqa, tentang negara orang…tentang budaya, sikap dan layanan di negara lain.
Macam lecturer IBM aku kata, “when you go to another country, you will learn many things and become more matured”, betul kata  dia sebab aku dapat rasakan suatu perubahan apabila balik dari Korea aritu. Macam semalam jer baru balik…haha
Korang bleh bayangkan disana korang macam itik ngan ayam, kalau itik tu menguek takpe ,ni itik tu cakap korea maner la nak paham…haha. Their English communication skill is not so good dalam 10 orang nak carik sorang cakap English punyer la susah. Nasib baek kat sana kami hafal beberapa ayat untuk membeli-belah antaranya:
Olma Eyo                            = Berapa harga ni?
Kakajuseyo                        = Boleh bagi diskaun?
Yongsujung juseyo         = Boleh bagi resit tak…haha
Itu yang gunakan simpulan bahasa “ dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung”, bila orang menguek kita menguek….haha macam-macam.

No comments:

Other Topics