Followers

Saturday, 3 December 2016

The City Of Swan, Perth

Alhamdulillah, after almost a year of planning, it is the time for us to visit the City of Swan, Perth, Australia. 

Kami telah memilih syarikat penerbangan Everyone Can Fly, AirAsia X dan kesemua urusan diuruskan sendiri termasuklah permohonan Visa, tempahan TuneHotel (kerana penerbangan kami ke Perth adalah pada waktu awal pagi dan tiba di Malaysia pada lewat malam),  sewaan kereta (EuropCar), sewaan rumah (AirBnb), pembelian tiket-tiket tempat pelancongan sekitar Perth seperti Caversham Wildlife Park, The Perth Mint, Fremantle Prison, West Australia Maritime Museum, The Roundhouse dan lain-lain lagi. 
    





Hari Pertama - 27 November 2016

Kami tiba di airport terminal 1 Perth dalam jam 3.30 petang (waktu Malaysia dan Perth adalah sama), kami melepasi imigresen kastam Australia dengan mudah tanpa apa-apa halangan, yang penting declare apa-apa yang patut anda declare di dalam borang yang disediakan contohnya ubat, atau wang tunai yang dibawa sekiranya lebih AUD10,000. 

Sejurus tiba, kami mengambil kereta sewa yang ditempah melalui kaunter kereta Europcar yang berada di hadapan terminal dan terus ke rumah sewa/homestay yang ditempah di 137, Swansea Park, East Victoria Park. Sebelum mengambil kereta jangan lupa membeli simcard Optus dan reload AUD10 untuk senang guna waze, google mapping, whatsapp atau Facebooking nanti 😀. 

Kereta yang disewa melalui Website EuropCar 

Rumah yang ditempah melalui AirBnb 

Pada hari pertama kami ke restoran Malaysia, D'Nyonya untuk makan malam yang terletak 4 minit dari tempat kami menginap. Harga biasa je kot, dalam AUD60 untuk 4 orang makan (jangan convert duit Malaysia karang x makan...haha).

Hari Kedua - 28 November 2016: Caversham Wildlife Park & Water Town Brand Outlet, Raine Square

Pagi ini kami melihat Kangaroo,  Wombat, Penguin and friends yang terletak di Caversham Wildlife Park, (26 km dari tempat kami menginap) harga tiket adalah seperti di bawah:

Harga Tiket Caversham Wildlife Park




Pada petangnya pula kami ke salah sebuah outlet yang selalu dikunjungi oleh rakyat Malaysia ke sini untuk shopping, Water Town Brand Outlet yang terletak di hadapan Perth Arena. Selepas makan malam di Charco's The Flaming Chicken, kami solat di Masjid Ibrahim yang terletak 3.7km dari restoran tersebut. 


Water Town Brand Outlet

Visited Masjid Ibrahim which located not far from Charco's The Flaming Chicken at Huntingdale before called it a day 
Hari Ketiga - 29 November 2016: Swan Valley, Margaret Chocolate River Factory & Little Ferry Co.   

Pejam celik telah pun hari ketiga kami disini, pagi ini destinasi kami adalah Swan Valley yang mana merupakan kawasan pelancongan yang kerap dikunjungi kerana terdapat banyak vineyard atau ladang anggur, wineries, cafe dan kilang coklat. 

Kilang Coklat yang menggunakan tenaga Solar 
Tiket ferry Little Ferry Co. boleh dibeli secara online di website dengan harga AUD12 per adult, yang mana merupakan perjalanan dari Claisebrook Cove ke Elizabeth Quay. Menariknya ferry kecil ini adalah ia menggunakan tenaga solar sebagai pembekal sumber elektrik kepada enjin. 





Symbol of the City, The Black Swan






Hari Keempat - 30 November 2016:  Fremantle & The Perth Mint

Di Fremantle, tempat yang menarik untuk dikunjungi adalah seperti Fremantle Prison, WA Maritime Museum, The Roundhouse, E-Shed Market. Disebabkan kami datang pada hari Rabu maka E-Shed market tutup, hanya buka pada hari Sabtu dan Ahad kalau tak silap. 


Fremantle CAT Bus


West Australia Maritime Museum
Waktu rakyat British sampai ke Perth


Fremantle Prison



43 men and one women were hanged from 1889 - 1964 


Hari Kelima - 1 Disember 2016:  Megabes Product & Insan's Cafe 

Hari terakhir adalah hari untuk membeli souvenir, kami ke Malaga, untuk ke Megabes Product & Gift, sebuah syarikat souvenir milik rakyat Singapore yang telah menetap lama di Perth. Anda perlu set appointment kerana parking yang ada adalah limited. Appointment boleh dibuat dengan Facebook atau call nombor yang tertera pada facebook syarikat ini. 


Harga souvenir di sini jauh lebih murah dari tempat lain


Sebelum pulang ke Malaysia, kami menikmati juadah tengahari di Insan's Cafe, salah sebuah cafe Malaysia yang terkenal di Bandar Perth dan solat di Turkish Suleymaniye Masjid






Ringkasan Harga & Info Untuk Rujukan Sekiranya Anda Merancang Untuk Bercuti Ke Perth

Flight Ticket (Return)     
: Bergantung (Average dalam RM1k kot, ada masa berapa ratus je) 

Visa                                
:  RM30 Seorang
: Website untuk memohon Visa Australia once approved boleh stay 3 bulan 

Makan                             
:  AUD10 - AUD15 Per Meal untuk seorang
: Ada beberapa restoran Malaysia di sini seperti The Sarapan, Insan's Cafe, D'Nyonya, D'Angkasa dan lain-lain 
: Restoran halal pun banyak seperti Charco's The Flaming Chicken di Thornlie, sedap ayamnya tapi dengar kata Lamb Rib dia lebih sedap, 
: McDonald di Mirrabooka adalah halal (sila tanya menu halal)
: Restoran Indian, Turki pun banyak, 
: Boleh refer to this website West Australia Halal Authority   

Sewa Rumah/HomeStay 
:  RM500 Sehari, kadang-kadang hotel lebih mahal 
:  Nak tempah biar confirm sebab kalau nak cancel AirBnb akan kenakan penalti. 
:  Untuk 4-5 orang/rumah 


Sewa Kereta                    
: RM250/sehari lebih kurang 
: Kalau naik CAT bus free 
:  Untuk 4-5 orang/kereta

Petrol Kereta                   
: AUD1.2-AUD1.3 Per Liter (Tengok masa tengok which station, harga varies)  

Parking                            
: Depends, ada yang murah AUD2.20 per hour, ada yang mahal AUD11 untuk satu jam. 

: Kalau di tepi jalan bandar Perth tiada parking, cuba carik bangunan yang menyediakan parking, tapi mahal sikit
  
Masjid
: Ada beberapa masjid di sekitar Perth seperti Perth Mosque, Turkish Suleymaniye Mosque, Masjid Ibrahim dan beberapa masjid lain 

Local Attractions Entrance Fee
Caversham Wildlife Park (AUD28/adult)
: Fremantle The Round House (Gold Coin Donation)
Fremantle Prison - Doing Time AUD20/adult 
: Little Ferry Co. (One Way - AUD12/adult)/(Return - AUD20/adult)
: The Perth Mint (AUD15/Adult)  

* Harga-harga mungkin berubah, kena rajin check website. 

Saturday, 11 June 2016

Hybrid Investment : ASB, ASB2, & Tabung Haji

Anda pernah baca cara mendapatkan RM100k melalui pinjaman ASB & ASB2 kan? (Klik Di Sini Jika Belum Baca,) 

Tujuan saya menulis ini pulak adalah pada pendapat saya cara bagaimana nak dapatkan pelaburan yang mempunyai ROI sebanyak 1813% dari ASB & Tabung Haji.  Ini sekadar pandangan, anda mungkin mempunyai pandangan yang lebih baik.

Pinjaman ASB & ASB2
Pelaburan ASB/ASB2 adalah pelaburan yang berisiko rendah tetapi pulangannya adalah lebih tinggi dari kadar simpanan tetap dan inflasi iaitu purata dividen sekitar 7% setahun tidak termasuk bonus. (Rekod Dividen ASB/ASB2)

Tabung Haji
Sekiranya menyimpan di dalam tabung haji, pulangannya mungkin sekitar 5% - 6.25% setahun tidak termasuk bonus haji. (Rekod Dividen Tabung Haji)

Andaian
Purata Dividen ASB/ASB2 = 7%
Tabung Haji = 6%

Contoh 
Sekiranya kita membuat pinjaman RM400k dengan bayaran bulanan RM2,184 atau setahun RM26,208, kita juga akan mendapat RM28k. Walaupun dividen adalah 7% tetapi pulangan terhadap pelaburan (ROI) kita adalah sebanyak  6.84% (RM28k - RM26k)/RM26k) sahaja. Nampak seperti sedikit tetapi perlu diingat pembayaran RM26,208 tersebut adalah dibuat secara bulanan. Bermakna sebelum membayar pinjaman tersebut kita telah mempunyai tempoh masa untuk menyimpan di akaun-akaun pelaburan seperti tabung haji.

Diandaikan kita mempunyai modal RM26,208 iaitu setahun pembayaran pinjaman untuk pinjaman ASB RM400k dan menyimpan di Tabung Haji dan keluarkan secara bulanan untuk membayar pinjaman, selain mendapat dividen ASB kita juga akan mendapat dividen Tabung Haji, Ini yang saya panggil sebagai "hybrid investment".

Dengan membuat begini, pulangan bersih tahunan kita adalah sebanyak:

RM28,000 (ASB/ASB2) + RM720.72 (Tabung Haji) - RM26,208 = RM2512.72

Atau secara peratusan adalah sebanyak (RM2512.72/26,208) =  9.58% sikit kan?

Jadual Pengeluaran Tabung Haji untuk Pinjaman RM400k dan Jumlah Dividen

Bayar Pinjaman Kereta dapat kereta, pinjaman rumah dapat rumah, pinjaman ASB dapat apa?

Makin banyak kita bayar sesuatu pinjaman semakin banyak jumlah prinsipal(wang pokok) yang kita akan dapat, Sekiranya kita berulang kali melakukan pusingan seperti di atas, semakin banyak yang kita akan dapat apabila kita membatalkan pinjaman ASB.

Kiraan secara purata pulangan setahun sekiranya kita melunaskan pinjaman selama 30tahun adalah seperti dibawah:

RM400,000/30 tahun = RM13,333

Dicampurkan dengan pulangan yang anda dapat dari dividen ASB dan Tabung Haji tadi
= RM2,512.72

Pulangan purata setahun adalah =(RM13,333 + RM2,512.72)/RM26,208 = 60% Pulangan Setahun.

Pulangan selama 30 tahun = (RM400k + (RM2512.72 * 30 tahun))/RM26,208 = 1813%

* Pengiraan ini tidak termasuk bonus Tabung Haji dan bonus ASB.

Nampak tak perbezaan kalau anda simpan duit anda dalam ASB secara direct iaitu anda hanya dapat 7% tetapi kalau buat pinjaman dan lakukan hybrid investment anda akan dapat pulangan 1813%.

Tidak rugi ke bayar faedah/interest kepada pihak bank?
Of courselah rugi, bagi yang anda duit RM400k takde masalah tapi kita ni rakyat biasa mana nak cari RM400k.

Tetapi ini yang orang kata "leverage" dan "opm (other people money)", dengan menggunakan duit bank kita boleh dapat keuntungan lebih dari orang yang 100% guna duit sendiri untuk simpan di ASB.

Keburukan Pinjaman ASB
Yup, memang pinjaman ASB ada keburukan dan antara keburukannya adalah ia akan menaikkan DSR kita sebab ada sesetengah bank tidak mengira dividen ASB sebagai pendapatan walaupun kita bayar pinjaman ASB setiap bulan kerana setiap bank ada risk point of view.

Kesimpulan
Terpulang kat anda sebab orang kaya pun ada hutang, tetapi hutang yang baik bak kata Robert Kiyosaki. Hutang yang makin lama mengkayakan anda bukan memiskinkan dan dengan cara ini anda  mendapat pulangan pelaburan yang agak tinggi dengan risiko yang rendah.

Labur RM26k dapat RM475k, labur RM1200 dapat RM21k,

Money makes money,Think now for the future sekadar pendapat saya =)

Ashraf

Other Topics