Followers

Thursday, 21 January 2010

Isu Nama Allah & The Herald

Penggunaan nama Allah  oleh non muslim di Indon   

Just nak kongsi pengalaman sepanjang lebih 5 tahun  tinggal dan belajar di Indonesia. Saya tidak berniat memburukkan Indonesia..  They have my respect, dan saya tahu orang2 Indonesia tidak seburuk yang disangkakan di sini.. (orang Indonesia baik dan ramah, pintar dan rajin.. that's  a fact!)

Pengalaman ini saya kongsi supaya orang ramai boleh tahu dan  membayangkan implikasinya jika penggunaan nama Allah oleh non-muslim dibiarkan.  Di satu sisi memang agak lucu, tapi di sisi lain terdapat keseriusan di dalamnya


Akhbar The Herald Yang Telah Menimbulkan Sensitiviti Umat Islam Di Malaysia

Aku ingat satu hari aku bukak TV perdana dia pastu tengok satu  program.. Aku ingat ceramah agama lah.. dia punya penceramah punya semangat  berkobar2.. "Kita semua sudah berdosa! Allah Maha Kuasa! Allah Maha Penyayang!  Kembalilah kita semua ke jalan Allah! (aku dalam hati, Alhamdulillah. .  bagus!) pastu tak pasal2 dia sambung "Kembalilah ke Yesus Kristus dan Bunda  Maryam!" aku langsung tergolek... astaghfirullah! ceramah Kristian  rupanya..

Satu lagi kenangan aku kat Indonesia, kalo baca surat khabar  sana nanti ada slot obituaries: "Telah Kembali ke Rahmat Allah, Sdr. XXX pada  XXX Semoga ruh beliau dicucuri rahmat Allah" Bila tengok balik nama yang mati  Eduardus, Kristus, Paulus, etc. (nama org Kristian) pastu ada salib diikuti  tulisan kecik "ash to ash, dust to dust, fade to black"... tergolek lagi aku..  wakakaka..

Satu lagi cerita aku kat Indonesia, satu hari aku 'bermusafir'  lah ke daerah Jawa Barat naik motor, pastu nak berhentilah solat.. aku toleh ke  kiri kanan jalan cari masjid.. Pastu aku nampak ada signboard kalimah Allah (dlm  arab!) pastu ada banner "Ayuh kerjakan kewajipan kita kepada Allah dan  agamanya!" aku pun pergilah dekat.. tup2 aik, awat lain macam tempat ni, siap  ada patung jesus kena salib??!! Tergolek lagi aku.. lah.. gereja Kristian  rupenye..

Satu lagi kat sana nak beli buku-buku agama kena hati-hati..  Aku dulu pernah 'usha' buku kat kedai buku.. Ada satu buku aku tak ingat persis  tapi tajuk buku dia lebih kurang camni: "Memantapkan Iman Anda Kepada Allah"  bila bukak2 browsing per helai aku start confuse, amacam lain macam aje ayat2  dan hadis dia.. Aku tengok balik lah.. ayat2 kutipan dari Bible.. tergolek aku  lagi.. lah, buku dakwah Kristian rupanya..

Di tengah tengah bandar bandung juga terdapat sebuah geraja yg  dinamakan "rumah Allah"... risau gak klu jadi camni kat  Malaysia...buat confuse je budak-budak ni akan datang.... :( Mintak jauh...Nauzubillah. ..

No comments:

Other Topics