Followers

Friday, 24 December 2010

Petua Orang --> Gagal (Osman Affan)

1. Susah tidur malam dan susah bangun pagi.

2.Takut salah, tidak mahu mencuba.

3. Tidak bawa payung, salahkan hujan.(Tidak Bersedia)


 4.Berkawan dengan orang yang malas mandi pagi.


5. Bawah tempurung lebih  selesa daripada padang yang luas.

 6. Tidak berani jadi berbeza
  

7. Memanah di dalam gelap dengan mata yang tertutup. (Tiada Target)

Tuesday, 21 December 2010

Kisah Sebuah Pelangi



Kadangkala dalam hidup yang kita sangka pelangi rupanya mendung,

Mendung yang kita lihat pula rupanya pelangi, 

Pelangi yang datang bukannya satu tapi banyak,

Banyak warnanya tunggu untuk kita memilihnya,  

Memilih pelangi yang tidak langsung mempunyai warna hitam,

Warna Hitam yang tidak langsung akan terlintas lagi dihati, 

Hati kini menjadi lebih ceria,

Ceria kerana tidak perlu menipu sesiapa, 

Menipu diri sendiri kini tidak lagi agar diri menjadi lebih  yakin,

Yakin dalam memilih pelangi yang sudah tersedia suatu hari nanti. 

Monday, 6 December 2010

Marah Bukan Sifatku

Engko takde keje ye Cap, layan lagu jiwang nih =p


 
Penulis: Entah
Penyanyi: Tak tau...chek sendirik =)

Ku tidak pernah meminta mu
Untuk mengasihi ku
Dan apatah lagi mengasihani ku
Juga tidak sama sekali

Kusedar sebenarnya kita tiada pertalian
Cuma satu arah serta satu tujuan
Mencari keberkatan-Nya

Aku terkenangkan
Saat manis dulu
Tak pernah kau meninggi suara
Bila bertanya

Keras hanyalah luaranku
Lembut tetap di dalam hati
Marah habis setakat itu
Tak kubiar berpanjangan

Biar aku berdiam diri
Dengan hati yang remuk redam
Kau tak usah lagi bertanya
Tak ku bersuara

Aku masih mampu tersenyum
Walau hati terluka
Mungkin hari ini duka untuk aku
Esok belum tentu

Saturday, 4 December 2010

Lagu Yang Best....Share Jom...

Lagu ni best =)

Menggigil tubuh ini
Melihat kau bersamanya
Tergamam aku tak terkata
Meraung di jiwa

Puas ku pertahankan
Cinta kita sejak dulu
Tapi sayang
Sikit pun tidak
Menghargai cintaku

Sia-sia saja
Pengorbanan dan kesetiaanku ini
Ku sangka kau permata
Rupanya duri paling berbisa

Ku pasrah dan berdoa
Semoga tabah jiwaku
Oh... tetapi bagaimana
Nak ku lawan
Jiwa yang siksa

Ke mana arah hendak ku tuju
Bila hatiku rindu padamu
Hendakku cari tapi tak guna
Kau bahagia dengan si dia

Dikamar sepi aku termenung
Terbayang bayang kenangan kita
Tidak ku sangka kau
Tergamak pergi
Saat ku masih perlukan mu

Ah...ah...ah...
Ah...ah...ah...

Meraung di jiwa
Apalah daya kiranya
Orang dah benci

Ah...ah...ah...
Ah...ah...ah...
Meraung di jiwa
Tapi tak pernah ku benci
Dirimu sayang

Friday, 3 December 2010

Tulis @ Tak

Aku tak tahu patut tulis atau tak patut tulis apa yang aku hadapi sekarang ni.....tapi menarik....tapi tak tahu nak tulis ke dak so jadi la entri yang camni...ha3 =p.

Tapi tu la beberapa pengajaran yang aku boleh belajar sejak dua tiga hari ni, "jangan sesekali buat silap dalam hidup" mungkin ke kita x buat silap? Sila jawab sendiri k,  "jangan percayakan 100% kepada sesiapa sahaja sebab takut kelak orang yang buat kita percaya tu la yang membunuh hati kita" dan "jahat yang camne sekalipun kita ni, janganlah lupa doakan orang yang kita sayang bahagia sebab Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita" 

K la tu je kot, sebelum berundur ada sesuatu untuk perkongsian kita bersama especially peringatan untuk diri saya sendiri:

"Manusia tidak akan lari dari membuat kesilapan, jadi sebagai manusia yang mampu menegur kita tegur menegurlah kerana  tidak akan rugi orang yang menegur dan adalah sangat tidak baik dalam membuka aib kepada sesiapa pun sekalipun sebab kelak Allah akan membuka aib kita seluas2nya"

"Sometimes We don't know whether what we do is a right or a wrong thing because it depends to the eyes of the beholder"

Till next entry =)



 


Saturday, 27 November 2010

Blog = Buku = Sape Nak Baca ;)


506 Post ni kalau samakan dengan satu helai mukasurat setiap post sama dengan 506 muka surat, kalau depan belakang sama dengan 253 mukasurat. Kalau buat tesis la ni dah boleh grad dah ni....ha3. Aku cuma terbayangkan kalau post2 aku ni dicetak cam buku.....wawawa boleh jadi JK Rowling ni. (Perasan la ko Acap, sape nak baca....wakaka). 

Aku pun x sedar sejak menulis blog mulai bulan 6 tahun lepas (2009), tup2 dah hampir 500 lebih. So next target is 1000 plak kot. Dengan menulis (sincerely menaip) kita boleh meluahkan pandangan sendiri, tapi jaga2 blogging is not like writing a diary....seriously.Dengan gaya penulisan blog ni dah develop skill aku dan membuatkan aku berminat untuk masuk pertandingan2 esei dan dah menang pun kat peringkat universiti ngan negeri...tapi saguhati je la...wakaka...tapi alhamdulillah la kan. Takkan terus nak dapat nombor satu kot...terernye aku...

Sebenarnya aku terfikir2, bukan pe menurut kajian Datuk Prof Mohd Fazillah Kamsah, kalau yang lahir bulan Ogos ni berbakat dalam seni...ermmmm....seni lukis konpem bukan aku coz bila lukis orang rupa cam kereta, bila lukis kereta rupa cam orang....seni silat? Memang pernah nak masuk silat tapi takde kat sekolah dulu yang ada pun taekwando je. Masuk gak ar tapi tak berapa menyinar sehingga ke Sukan Komanwel...hu3. Seni suara? Suara cam aku ni sape la nak denga.....huk3. Seni puisi? Jap Acap, jangan bagi aku gelak.....hua3. Mungkin tempat aku di seni penulisan kot? Poyo gile aku kata aku ade seni dalam penulisan, tapi ok gak kan bila accountant (pas ni MBA) = accountant berMBA insyallah....boleh tulis2 esei ni, bm ok ar, tapi tang BI...William Shakespeare pun pening baca.....wahahaha.   

Dah2 makin panjang aku tulis makin melalut lak, agak2 la kan kalau ada kekosongan dalam Berita Harian ke, Utusan ke ape ke ak nak try ar. Manelah tau satu hari nanti aku ni jadik accountant berMBA yang jadik penulis free lancer ke....hu3. Sume ko nak jadik Acap x leh la. Ko kena ingat poem The Road Not Taken, once u take the path, there are no turning back @ undo button.

Eh k la, aku memang camni memalam je suka menulis cam burung antu.(Jap burung antu menulis ek?)---> Confius sendirik.....ha3 =p

Friday, 26 November 2010

Fried Banana....

How do you think it is? Because of branding, anything can be sold......maybe....


Monday, 22 November 2010

Dia Pilih KLCC Doh.....

Erti cinta tu besar. Cinta yang hakiki kepada Allah, cinta yang mulia kepada Rasul & Ibu Bapa. Tapi cinta kepada BF @GF tu pula camne....ha3...speechless ar tu. Cinta dalam konteks pemikiran kita la kan, adalah bukan sekadar "I like U, U like Me", tapi ia lebih dari tu. Bagi kita, cinta adalah " I correct U if You 're Wrong, U also must correct me if I'm Wrong". 

Sejauh mana pun cinta, sayang etc. (tambah sendiri ek) kita kepada BF @ GF, jangan sesekali mengeluarkan ayat "You are everything" because of what? Kalau kita kata camtu dimana letaknya Allah, Rasul dan Ibu Bapa di hati kita. Kita tak tahu sejauh mana cinta tersebut akan pergi, tapi Cinta kita kepada Allah, Rasul, dan Ibubapa akan kita bawa sampai kita mati.
Pengorbanan apa yang telah BF@GF kita buat? sedangkan pengorbanan Mak Ayah lagi besar, kalau bukan Allah limpahkan kasih sayangnya rasa2nya ada tak wujud perasaan cinta dalam hati kita? Tepuk dada, tanya "Kaunter Pertanyaan". 

Ok la tu gtg  coz nak men skuash....he3. Tinggalkan korang dengan satu video yang menunjukkan betapa semakin moden kita, semakin tak bertamadun sesetengah dari kita.


"Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian kena cukai pendapatan."

Sekian terima kasih.

Pengajaran: Buatlah pilihan yang terbaik dengan memilih KLCC =)

Thursday, 18 November 2010

Nowhere....

Seemed he needs three years time for him to realized that its not for him. Wawawa.....its hard, why suddenly a black clouds came at the time when the rainbow start to show itself which at the same time, the sun starts to shining brighter. Although he knew what he wants but why it is too difficult the situation be, a stupid mistake give him thousands of difficulties even the opportunity seems will never come. 

Maybe now, as a fact much earlier he felt that it is the time for withdraw, for him withdraw does not mean lost, but it means how to say no to something. Sometimes when we keep saying yes to something, then we need to learned to say no for something.

It is very subjective like a football player dribbles the ball around the field without any goal. He don't know why suddenly the clock go anticlockwise and the word from yes become no, he knocked the door before and it never opened and now the time for others to knock the door. 

He don't know how to cleared all the things to arrived at the decorated door which maybe opened at the time when he already tired, at the time when there are no more decorations at the door but what exist is only the door with  "No Entry" sign.

He realized that when he took a way, he can't turn back and it is what we called life. Many ways but what is the most important is and each of us call it as My Way.

Wednesday, 17 November 2010

Kisah Raya Seorang Budak....

17/11/2010 pada aku bermula tepat pada jam 6.40pagi bila mama call yang mana aku masih lagi "tertido" time tu dan seterusnya diikuti dengan satu sms selang 2 minit selepas tu....


"Salam, selamat menyambut aidiladha. Meninggalkan tido untuk solat juga satu pengorbanan yang besar,ok!"


He3....mama cam taw je aku tengah tido lagi....


Tepat jam 7.20pagi camtu selepas mamat tu bangun dia call balik and reply balik sms tu. Mamat tu memang kalau sms ikut sukati dia je....heeh. Dia balas:


"Salam raya gak, mandu elok2, ingat orang yang tersayang ;)"

&

"Eh lupa lak, maaf zahir batin salah silap k" 

Actually memang dia buat salah pagi tu coz mak dia tanya, ni mesti baru bangun ni pastu dia jawab.....

"eh x de la, dah lama dah bangun...hehe"

So dia mintak mahap coz ada sebab ar ni....so kalau nak carik contoh jangan carik contoh cam mamat di atas tu k.

So selepas bersiap pakai Baju Melayu "Pink" yang dia pinjam dari aku,(aku kan bek so aku bagi  je la dia pinjam) then dia ngan member2 dia pun gerak untuk semayang raya kat Masjid (takkan kat Time Square lak kan....) walaupun ada dua tiga kerat rakan2 dia yang masih di medan pertempuran. Sesampai disana hatinya menjadi sayu....dia bertanya kat diri sendiri apakah masih lagi dapat mendengar laungan takbir di pagi raya camtu lagi. Sejahat2 dia ada jugak perasaan camtu ek.....alhamdulillah....

 Masjid Padang Jawa.....sila percaye je walaupun gambar hanyalah rekaan semata2...

Tepat jam 8.10pagi lak time kat masjid tu tengah takbir, dia dapat mesej kedua lak...time ni daddy dia sms:


"SALAM, SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AI'DIL ADHA DI PERANTAUAN. PELIHARA DIRI DENGAN BAIK,WASSALAM.....ABAH,MAMA,BABY DAN IQA"

Fuiyo rambang mata dia bila tengok mesej yang di"capitalletter"kan . Identiti sms si penghantar sms kot...he3. 

Pas semayang tu before balik, mamat tu buat keje yang dia suka iaitu mengira (accounting), apa yang dia kira? Lembu yang bakal dikorbankan.....satu ekor, 2 ekor, 3 ekor.....11 ekor.... 11 ekor lembu, satu wat sup, dua buat BBQ, tiga masak ikut suka, 4 dan seterusnya bahagi2kan....ok gak tu. Gaya fikiran dia cam dia pulak yang akan men"distribute"kan daging2 tu....he'eleh.

Selepas semayang, satu motif utama dia adalah untuk gi beraya rumah lecturer....alhamdulillah sesampai kat sana dia dihidangkan dengan pelbagai rancangan menarik.....makanan "I mean". Antara makanannya boleh tengok kat Blog Syafiq. Sempat gak le berborak pasal study dan praktikal, antara sedutan-sedutan menarik, calon-calonnya ialah:

"Banyak puan dengar korang praktikal kat sana ni, Kak kamu balik ada bising2 gak"

"Anak VC kamu baik kat fakulti very polite (cam aku....he3)"

 "Sem ni ramai yang repeat Audit next sem maybe lebih banyak kelas untuk Audit part 8"...aiyo puan jangan ar bagi saya risau.....

"Kalau kamu nak ke Corporate better amek ACCA or CIMA kalau nak ke Government amek Master is better"

Balik je beraya, mamat tu takde keje lain selain tido hinggalah ke petang. Amek berkat aidiladha katanya....ish3.

Sekian laporan dari saya, kita kembali ke Sri Pentas....

Monday, 8 November 2010

Siapa sebenarnya Charles Ingram

Charles Ingram......mungkin ada yang pena denga maybe ada yang tak. Aku tertarik dengan kisah Charles Ingram ni masa aku tengah cari kuiz Who Wants To Be A Millionaire kat You Tube. So apa yang menarik sangat pasal dia ni??? Sebenarnya Charles Ingram adalah jiran aku yang dah terpisah lama sejak tahun 1989 lagi, dia dulu penah satu sekolah ngan aku di Oxford Primary School dan kami sama2 melanjutkan pelajaran ke Manchester High School dan lepas tu kami terpisah sebab mengikut mak ayah balik ke Malaya....he3 sori abaikan ayat2 diatas coz merapu je.

Ok back to mod serius, Charles Ingram adalah salah seorang peserta rancangan kuiz di televisyen iaitu Who Wants To Be A Millionaire (Versi UK) yang telah berjaya memenangi £1 juta...hebat kan? Tapi ni sebenarnya adalah cubaan kali ketiga setelah kaum kerabatnya iaitu isteri ngan abang ipar dia masuk rancangan ni dan berjaya memenangi £32000. 

Sebenarnya kalau kita tengok dari awal rancangan ni, Charles dah menggunakan beberapa talian hayat sebelum sampai ke £32000 so tengok pun cam xde peluang je nak menang apa2. Tapi lepas soalan ke berapa tah, rancangan berhenti dan bersambung ke minggu depannya. 

Minggu depannya dia datang tapi kali ini gaya dia didakwa penuh ngan muslihat dan beberapa batukan tanda pengesahan jawapan daripada Diana Ingram (isteri dia) ngan Adrian menyebabkan sebaik setelah berjaya memenangi  £1 juta tu dia didakwa atas tuduhan menipu, lagi2 dengan gaya dia cam x kisah je amek risiko terhadap soalan2 tu......pendek kata,  kes ni memang menarik ar.
Soalan ke £1 juta, Googol = Google??

Nak taw lagi sila tonton video dibawah dan skang Charles, Diana ngan Adrian kena penjara 18 bulan....tu je kot k selamat beramal. 


Fakta Bukan Auta: Charles Ingram lahir pada 6 Ogos 1963, so birthday kami sama except dia tua 25 tahun dari aku...

Saturday, 30 October 2010

Aku Punya November 2010

Isnin ni akan masuk bulan terakhir berprektikal (ejaan mengikut kamus aku sendiri), selepas 5 bulan kat UMW Pennzoil Distributor ni, sayang lak aku nak tinggalkan. Kadang2 kita kena lepaskan benda yang kita sayang, untuk benda yang lebih penting....chewah...Sape kata kat commercial sector tak buzy, eh pergi kol 8 balik kol 8 la.....kengkadang ar....he3. Paling lewat pun kol satu je...je? ha3. Tu pun coz nak siapkan business plan. Alhamdulillah la, bukan takat FAR (yang banyak kali aku repeat tu) ditest kat sini, tapi MAF, ETR, IB, BEL, AIS...dan sume2 tu memang dapat belajar kat sini ar dan sume tu aku hadapi ngan tenang. Alhamdulillah....memula rasa "eh aku wat the right decision ke ni, orang gi audit, aku gi commercial" tapi lepas berborak ngan Manager aku (manager aku? Cam artis lak....) Actually go to commercial sector, is better sometime. Depend to what u want to be. If u want to be a CFO, so then there u are...commercial sector is the best to go for....whatever it is, it depend to ur luck also. Tengok rezeki....kan....kalau Allah dah kata ya, maka ya kalau tak so tak jugak watever yang kita buat....

Alhamdulillah, balik je fakulti aku akan suggestkan kat Junior-junior yang nak rasa dunia komersial untuk jadi trainee kat tempat aku. Kat sini bukan takat wat akaun, tag aset dan key in invois je, u also must know how to deal with HR account, plan sana plan sini and macam2 lagi la. Tu kengkadang aku tak kuar makan lunch coz terlalu asyik ngan keje aku....bukan kata aku rajin k, kalau korang kenal aku, korang taw betapa aku seorang yang malas =) By the way next sem dah konpem ,ada sorang junior aku akan join pennzoil, I hope u are really better than me keh. 

GTG....till next time....




Saturday, 16 October 2010

Terima Kasih Budi, "Thank You" Bahasa

Pada suatu zaman dahulu ada dua orang rakan yang bernama Budi dan Bahasa.  Budi keturunan jawa manakala Bahasa pula dari keturunan yang bercampur-campur Melayu ada, Cina ada, India juga ada, pendek kata semua ada dan memang boleh dianggap Bahasa sebagai keturunan 1 Malaysia.
Budi dan Bahasa berkawan baik seperti kata pepatah bagai isi dengan kuku atau bagai irama dengan lagu seperti kata Seniman Tan Sri P Ramlee. Tanpa Budi rosaklah Bahasa dan tanpa Bahasa sukar Budi untuk difahami.

Budi ini sangat suka berbudi kepada semua insan yang ditemuinya tanpa mengira pangkat, darjat mahupun keturunan kerana satu prinsip yang dipegang oleh Budi selama ini iaitu “Yang bulat itu kendi, yang merah itu saga, Yang indah itu budi yang cantik itu bahasa” dan juga sentiasa memupuk nilai-nilai murni di dalam dirinya agar silratulrahim dapat dieratkan dan kasih sayang sesama manusia sentiasa terbina.  

Manakala Bahasa pula mempunyai kemampuan untuk bercakap dalam pelbagai bahasa. Dia menguasai hampir kesemua bahasa yang terdapat di dalam dunia namun dia sentiasa merendah diri walaupun dia menguasai tahap tertinggi bahasa yang dipelajarinya kerana baginya kita sebagai manusia mesti bersyukur dengan apa yang diberikan oleh Allah dan kita mesti sentiasa mentaatinya walau siapapun kita. Bagi Bahasa juga kita mesti celik akal dan hikmah iaitu luas pengetahuan agar segala keputusan yang kita buat adalah rasional agar kebenaran mudah untuk kita tegakkan. 

  
Pada suatu hari, sebuah institut nun jauh di Shah Alam ingin mengadakan suatu kempen tetapi tidak tahu kempen apakah yang paling sesuai maka diadakan suatu kempen iaitu kempen mencari idea untuk berkempen. Nampak pelik tetapi itulah yang dianjurkan yang mana tujuan sebenar institut tersebut adalah untuk menyedarkan masyarakat tentang hal ehwal semasa dan juga hal ehwal berkaitan komuniti mereka. Pertandingan ini terbuka ke seluruh pelosok nusantara dari timur hingga ke barat dari utara hingga ke selatan.    

Untuk pengetahuan Budi dan Bahasa tinggal nun di pelosok nusantara di kampung yang dipanggil Kampung Murni yang agak jauh dari institut tersebut. Disebabkan oleh keperosokan kawasan kediaman mereka maka sukar untuk mereka menerima apa-apa berita tetapi bak kata pepatah bagai sirih pulang ke ganggang. Salah seorang warga institut di Shah Alam itu pulang ke Kampung Murni untuk memberitahu khabar gembira kepada orang kampungnya tentang Pertandingan Kempen Untuk Berkempen tersebut di dalam satu mesyuarat JKK Kampung tersebut,

Semasa kempen tersebut Tok Ketua selaku penghulu kampong tersebut bersuara “nampaknya pertandingan ini suatu peluang untuk kita menghantar wakil kita untuk ke institut tersebut, di tanah inilah yang bakal melahirkan ribuan graduan yang bakal membantu Malaysia mencapai negara maju menjelang 2020 dan saya mohon dua orang untuk ke sana untuk memberikan cadangan kepada mereka apa yang perlu mereka kempenkan…”. Dua orang rakan baik ini berpandangan dan terus mengangkat tangan tanda setuju dan disokong dengan sokongan penduduk kampung. 

Malam tersebut mereka berfikir apakah idea yang boleh mereka kempenkan dalam membantu institut tersebut melahirkan graduan cemerlang dengan 31 ciri-ciri model; graduan terbaik. Setelah berfikir panjang mereka bersetuju membawa idea “Kempen Budi Bahasa Budaya Kita” kerana bagi mereka graduan yang terbaik perlu mempunyai budi bahasa yang baik kerana mereka adalah cermin kepada orang luar.

Tanpa berlengah mereka ke institut tersebut dan mempersembahkan idea kempen mereka dan sesungguhnya tuah ayam nampak di kaki tuah manusia siapa yang tahu, idea mereka dipilih sebagai idea kempen untuk institut tersebut. Mereka telah dianugerahkan dengan segulung ijazah kehormat kedoktoran yang membawakan panggilan Dr kepada mereka iaitu Prof Dr Budi dan Prof Dr Bahasa.

Kini setelah hampir 50 tahun idea kempen itu dibawa namun jasa mereka dalam mementingkan budi bahasa dan nilai-nilai murni di dalam setiap orang graduan yang dilahirkan tidak dilupakan. Walaupun kini institut tersebut telah bergelar universiti, perkara ini tetap menjadi perkara pokok di dalam amalan mereka seharian. Sesungguhnya budi bahasa budaya kita tanpa budi rosaklah lagu tanpa bahasa pincanglah irama. Terima Kasih budi, “thank you” bahasa. 
 
P/S: Esei ini telah berjaya mendapat tempat ketiga dalam pertandingan esei sempena Kempen Budi Bahasa Budaya Kita peringkat UiTM anjuran Pusat Kebudayaan...alhamdulillah. 


Monday, 11 October 2010

Nostalgia Seorang Aku


Pejam celik pejam celik dah hampir 3 tahun aku belajar di sebuah institusi pengajian tinggi awam di  Shah Alam yang diberi nama Universiti Teknologi MARA. Aku sebenarnya berasal dari Ipoh namun Shah Alam sudah menjadi rumah kedua buatku. Bayangkan sahaja sewaktu cuti semester, aku terpaksa bercuti di Shah Alam disebabkan untuk mengikuti program-program yang diadakan di Universiti dan juga dalam menjalankan tugas sebagai wakil pelajar untuk berkhidmat kepada universiti yang dicintai ini.

Menara Sultan Abdul Aziz Shah (SAAS)
Di pagi hari seawal 8.30 pagi aku akan menuju ke Fakulti Perakaunan yang berpusat di Menara Sultan Abdul Aziz Shah atau SAAS untuk mengikuti kuliah dan kelas dan sebelum ke kelas biasanya aku akan bersarapan di Medan Selera Seksyen 2 dan antara juadah sarapan aku tentu sahaja Nasi Lemak ataupun Roti Canai sambil menikmatinya bersama teh tarik. Makanan ruji rakyat Malaysia rasanya.
Medan Selera Seksyen 2 Shah Alam
 
Kelas kebiasaannya akan tamat pada jam 12.30 tengahari dan sudah tentu perut terasa lapar dan perlu mencari juadah untuk makan tengahari. Untuk kehidupan seorang ‘student’ lelaki di Shah Alam, Seksyen enamlah yang menjadi destinasi tumpuan tatkala matahari sudah berada tegak di kepala. Apatah lagi kami pelajar lelaki yang rata-rata kurang berpengalaman dalam bidang masak-memasak, sudah nasib badan belum ada ‘orang rumah’ yang menjaga makan minum kami. 
Seksyen 6 menjadi "orang rumah" tatkala tengahari

Dan pada waktu petang pula aku akan kembali ke fakulti untuk menyambung kelas dan kuliah. Itulah rutinnya seseorang yang bernama aku pada setiap hari di waktu perkuliahan. Manakala di malam hari ataupun hujung minggu pelbagai destinasi menarik di Shah Alam bakal menjadi tumpuan. 
Plaza Alam Sentral

Banyak destinasi menarik yang boleh dilawati apatah lagi buat pelajar yang tidak suka duduk diam seperti aku. Kalau terasa diri ingin berkaraoke, Ole-Ole bakal menjadi tumpuan, orang kata “at least” dapat menenangkan fikiran setelah berhari-hari menatap objek bernama buku. Andaikata hati ingin menonton wayang, Jaya Jusco Bukit Raja sedia menanti, Mahu main Go Kart? Kan ke di Stadium ada. Nak cari barang-barang elektronik dan perkakasan computer, sudah tentu Plaza Alam Sentral lokasi terdekat mendapatkannya dengan harga yang berpatutan. Anda mahu main tenpin bowling?  Ada sahaja di situ dan juga di Ole-ole. Tepuk dada tanya fikiran, bagaimanakah anda ingin menghiburkan diri anda.  Bagi pelajar wanita yang ingin ber’shopping’ pula, kawasan sekitar Plaza Alam Sentral (PAS), SACC dan PKNS menjadi lokasi yang boleh menjadi tempat untuk sakan ber’shopping’.

Tatkala malam mulai mendatang tidak bermakna Shah Alam tiada lagi tempat untuk anak-anak muda khususnya pelajar menghabiskan masa menghiburkan diri selepas berharian membaca buku teks di meja “study”. Kawasan lampu limpah I-City sentiasa menanti apatah lagi dengan kawasan membeli belah barang pelbagai aksesori di UpTown pastinya menggamit memori.
Kawasan Lampu Limpah I-City Setiasa Menerangi Kesuraman Akibat Tiadanya Mentari

Namun begitu bila kita katakan mencari ketenangan bagi seorang pelajar tidak bermakna hanya dapat dicari di kawasan yang disebutkan tadi sahaja kerana ketenangan yang hakiki terletaknya di rumah Allah, sebuah masjid biru yang dinamakan Masjid Sultan Abdul Aziz Shah ini. Disinilah rumah Allah, disinilah ibu segala ketenangan bisa dicari kerana segala ketenangan adalah milik yang Esa. Tatkala memikirkan hiburan keduniaan semata-mata jangan terleka bahawa ada ketenangan jiwa yang mententeramkan jiwa oleh  pencipta yang maha agung.
  Masjid Biru Rumah Allah Tempat Mencari Ketenangan Jiwa

Bukan satu rumah Allah di Bandaraya Shah Alam tetapi beribu, yang menjadi pertanyaan sejauh manakah kita sanggup berjalan sebatu dalam mencari ketenangan yang sebegitu. Andaikata di pagi hari kita menghabiskan waktu dengan Go-kart, tenpin bowling, mahupun karaoke suara menusuk kalbu maka apakah salahnya mencari masa sedikit dalam beribu untuk hadir ke rumah Allah untuk mengetuk iman yang ada di dalam hati bagi seorang pelajar yang bergelar mukmin. Kita belajar di Shah Alam bukan sahaja sekadar menuntut ilmu tetapi juga belajar tentang bagaimana terhasilnya ilmu dari Allah, Tuhan yang satu. Nostalgia kita di Plaza Alam Sentral, Ole-ole, Uptown dan sebagainya telah kita abadikan kini waktunya kita mengabdikan diri kepada tuhan, maha pemudah cara dan juga maha pemberi ketenangan di dalam jiwa.  

Begitulah hidup seorang aku saban hari namun rasa jemu langsung tidak terlintas di hati kerana Shah Alam bandarayaku. Mungkin bila aku sudah bergelar seorang graduan kelak, kehidupan di sinilah bakal menjadi pengalaman hidup yang tidak dapat dilupakan dan cukup mendewasakan kerana kata orang tempat jatuh lagikan dikenang inikan pula tempat bercinta, bukan sahaja mencari cinta sesama insan tetapi juga tempat dimana cinta kepada ilmu untuk penerajuan anak bangsa, agama dan negara. Inilah dia nostalgia seorang aku di Bandaraya Shah Alam Bandarayaku.

PS:Alhamdulillah esei inilah yang telah memenangkan aku di dalam Pertandingan Esei Ulang Tahun Ke 10 Shah Alam walaupun sekadar saguhati aku bersyukur dan dari 47 esei yang dipertandingkan  aku menduduki tempat ketujuh dan hampir kesemua pemenang yang hadir pada hari penyampaian hadiah untuk esei ini adalah warga yang hampir2 emas, so need to learn from them. Diharapkan aku x sekadar berhenti di sini tetapi meneruskan lagi minat aku ni, skang ni tengah tunggu result dari BERNAMA pulak.....harap2 menang jugak, kalau kalah cuba lagi. Ai jangan2 kang bakal akauntan jadik penulis berita pulak aku nih....he3. Karam Singh Walia melaporkan untuk TV3 =D

Wednesday, 29 September 2010

8 Perhentian

Buat pertama kalinya dalam hidup aku last week dapat pegi outstation (ha3 time trainee je excited time dah keje ti tak taw le). Tujuan outstation kali ni nak menyelesaikan asaiment tagging mentagging kat workshop2 customer di Penang dan Perak...my hometown.

Bertolak dalam kol 3 petang, yang mana pada pagi ahad tu aku terpaksa sensorang kat opis untuk menyelesaikan beberapa keje yang tak setel lagi before bertolak ke Penang. Sebenarnya lama gak x gi Penang ni, if not mistaken time darjah 6 dulu kot....time lawatan sekolah kat bukit bendera...best3.  Pastu setakat lalu je kat situ....mana taknya kan ke aku matrik Perlis so konpem2 la masa ulang alik dari Ipoh ke Arau kena lalu Penang. 

Actually beberapa hari before gi sini Encik Izad suruh aku tempah hotel, twin sharing kat Sunway Hotel Penang tapi time tu penuh so aku pun suggest untuk ke Summit Bukit Mertajam. Harga kat Summit ni murah....RM166 for Deluxe Bedroom....2 katil saiz king, ok ar tu. Sampai Penang dalam kol 7.30malam pastu terus checkin ngan semayang maghrib before gi dinner. Actually jalan kat kawasan BM ni kecik2, x macam di KL @ Ipoh. Tup2 abeh makan dah kol 10....sume pun dah tutup so just balik bilik tido...hu3. 

Sok paginya bermula perjalanan 8 perhentian dari Bukit Mertajam --> Perai --> Bayan Lepas-->Georgetown --> Jelutong --> Gunung Rapat (Dekat gila dengan ruma aku tapi x gi ruma pun coz bukan ada orang) --> Mengelembu --? Bercham before balik ke Shah Alam. Banyak gakla aset syarikat yang kami cover (nilai tepat P&C...xpenting pon kan). Thanks kat sume distributor ngan sales rep, Cindy, Mr Yong ngan Franky coz mengeskort kami ke tempat2 customer ni.

Bertolak dari Tol Simpang Pulai dalam jam 6.45 petang dan sampai ke Shah Alam dalam kol 9.30 malam camtu...penat tapi syok. Dan konpem2 balik je memang banyak keje yang perlu diselesaikan dengan flagship terakhir dah dilawat so skang tunggu untuk wat report yang memeningkan tapi syok :).  

Bukit Mertajam Penang

Bayan Lepas, Penang

Perai, Penang

Georgetown, Penang

Jelutong, Penang
Gunung Rapat, Ipoh Perak (5 minit dari rumah)

Bercham, Ipoh Perak

Mengelembu, Ipoh Perak.....rekod 30 minit, masa paling lama untuk cari workshop...

Alhamdulillah banyak gila benda teknikal pasal kereta yang aku belaja kat Pennzoil, thanks UMW for giving me a chance to be a trainee here. Kalau ada rezeki akan terus bekerja kat sini....insyallah.

Wednesday, 22 September 2010

Jalan-jalan Raya....

Sebenarnya x banyak sangat berjalan raya kali tapi yang bestnya first time dapat pergi beraya dengan teman-teman yang dipanggil opismate.

Sabtu: 2.00-4.00ptg: Rumah Encik Shakirin, Accountant UPD (UMW Pennzoil Distributor) --> Cute Lamb

Rambut aku cam x sikat jek....hu3

Ngan Kak Sab...one of the makcik...ha3

4.00Ptg: Rumah Akak Financial Controller (Kak Jun) ---> Agogo
 Gambar x formal k....


Nak gak aku bergambar eh....hua3...

Kol 5.30: Raya kat rumah akak tiri aku (Kak Sally) --> "39"

 Kak Sally tq buat air....sedap...rasa cam air oren :)

Kol 6.30: Raya kat rumah financial controller gak, Fairus....--> Tapau?

Sape amek gambar agak2nye eh?

Sya: Acap amek sket aku x abeh ni.....
Acap: Makan je kang kalau x abeh bagi aku
Last2 licin.....ha3

Kol 9.00 malam:  Rumah Tasya ----> Sape wat air? 

 "Akak jejaga ngan orang sebelah akak tu" :D

Ngan rambut yang serabai setelah beraya sampai kemalam....half day je pun kan?

"Satu singgit satu singgit" Tuan rumah jual kueh raya....


Ahad:  Rumah Terbuka Pennzoil kat Rumah GM Taman Melawati ---> Open House @ Nikah?
 
Depan Opis...UMW jadi WMU (cermin)

Yup, that's it....a completed Makciks yang aku teman ke OU lepas Open House :D

Mengambil gambar aiskrim ni tatkala tunggu all the makciks ni amek makanan...


Geram tol aku dengan budak kecik belakang aku tu comel sangat cam nak cubit2 je pipi tapi seb bek bos aku a.k.a supervisor aku ada...terbantut hasrat...he3


Ngan Orang2 kuat credit control UPD.....

With GM UPD Encik Lan....
sempat lagi dia cakap 
"Acap I suka u pakai camni, nak keje ti cakap..."
Speechless aku kat situ....men3 ke serius.... 

Before balik teman makcik2 ni gi OU untuk window shopping, actually first time g OU selama ni  aku lalu je. Xde apepun rupanya.......


Malam isninnye lak gi rumah open house opismate member Wan Nadzir and Co., Kak Ana, actually aku gantikan Halim je. Seriau aku bila Abby bawak kete...dah la aku x kawen lagi....ish3....

Other Topics