Followers

Monday, 23 November 2009

Meeting MICPA....

Every time in our life is a lesson to us...today I think many things that I have learned today.


1 Malaysia at the MARA Building Lobby 

This morning as early as 9am...early ke tu..haha. Atman, APACS Pres and me went to KL at MICPA office to have a meeting with its Public Relation Manager...name ape tah aku dah luper la plak. Actually pagi tu rasa tak sehat lagi, sebab demam kan tapi kepala dah ringan dah ar and just flu-flu jek..(jekk??)
But to find a way there is really really difficult...padahal mudah jer but what can we do, like us people around there also don't know where is MICPA office..korang pun tau berapa banyak pejabat kat bandar metropolis (sesuke ati ak jer letak metropolis...metropolitan ar), KL tu ha. Before we went there, singgah jap kat Pejabat MARA sebab Atman nak hantar borang pinjaman MARA dia tu.


After that we gerak to the office, which took us about an hour gak ar nak cari...tanya orang ni kat situ, tanya yang laen plak kat sana...last2 tanya pejabat MICPA jer le kan senang...haha.


 MICPA Public Relation Manager...aper name tah luper la

A long meeting gak lar about two hours...we talk about the program, which we think must conduct it formally but after a long discussion we will conduct it in informal...

Many things that we discussed and of coz especially about budget...x de bajet x de program..haha.

She were expected that the program to be at RM2K program but we proposed to her about RM15k...haha x ker nayer tu. Before that she thinks she want to give us only about RM1K...pergh dia ni program nak gempak panggil sumer U tapi bajet yang dibagi RM1K je...so kami dengan muka tak malunya mintak lar bajet ditambah lagi....tapi fikir2 balik nak malu per, dalam meting tabung amanah selamba jer...mintak dean tambah bajet lagi...hihi. Nasib baek kengkadang bapak sedara ak tu baek ati...haha.

After that we went to Pejabat Pos nak beli setem hasil...borang MARA yang nak dihantar tu kene ada setem hasil, nak matikannya plak kat pejabat LHDN...so kami yang nak cepat ni pun tanye ler kat brader sorang ni katne nak matikan setem....dia kata kat pejabat KWSP...bahagian pesuruhjaya sumpah...ak sebenarnya second time berurusan pasal setem hasil ni...first time, during JPA scholar application so nak kata pandai sangat takder la.
 MARA's Credit Department kat sini korang bleh wat pinjaman MARA....erm yer kut ak pun x pasti

Dalam hati ni pelik gak sejak biler pejabat pesuruhjaya sumpah matikan setem..tapi takder la ak gtaw Man sebab maybe aku silap paham. Tup2...sampai kat pejabat tu, korang tau aper jer yang diaorang wat....ermmm just tolong tampal setem tu jerk, dia kata nak matikan kene g pejabat LHDN....huhu, padan muke kitaorang. So lesson pertama yang kami dapat arini , apa2 info dptkan dari sumber yang sahih..maybe brader yang kami tanyer tu tak berapa nak arif pasal bende ni kot...actually kami dah tanya dah kat akak kat pejabat MARA tadi...huhu.

Second lesson today is for the first time I heard about jalan kampung Attap...selama ni dengar jalan-jalan popular KL jek cam TAR, Raja Laut, Medan Tunku and macam2 ar. We went there by taxi coz Atman kata sesak so susah nak drive, the taxi driver that we used is so nice...we ader talk2 sket ngan dia..he was from KB, Kelantan....dia kata kalau ada peluang keje lar kat KL sebab kat sini kebanyakan syarikat berpusat kat cni..dia jugak ader kata kat JB mmg gaji tinggi tapi kos hidup pun tinggi, keluar makan tengahari bodo2 pun dah RM12...ermmm...padan ar ak g Danga Bay last year ngan member makan kat situ berpuluh ringgit ek...naseb baek karaoke at normal rate...huhu.


At the Oath Comissioner Office which at the picture orang tu tengah tolong gamkan setem hasil tu....

So sampai jer kat LHDN jalan kg. Attap tu kami pun g terus kat pjabat dia untuk mematikan setem hasil tu. Third lesson today is always do double check...check check double check. After setem itu telah selamat mati kami pun pi lar balik ke pejabat MARA untuk serahkan borang tapi unfortunately, Atman tak perasan kat citu ada 4 borang padahal setem yang telah selamat mati ada 3 jerk...so must go back and repeat it again la, beli setem, matikan dan datang situ balik...ingat dekat ker, mahal plak tu naek teksi...huhu.

Disebabkan ak dah lapo giler, we went for a lunch lkat tingkat bawah pejabat MARA tu....Atman dari tadi x abeh2 menyalahkan diri sendiri, lagi2 mintak mahap kat aku...aku pun kater le takper le nak wat camner, salah kita yang tak double chek tadi.Take it as a lesson jer wat kita, so now kita makan dulu pas ni kita g balik repeat keje2 tadi...huhu. Aku x kesah sebab bleh jalan2 lagi, jauh perjalanan indah pemandangan...haha.



Korang ingat Pejabat MARA x High Tech ker....ni ha siap ader nombor-nombor lagi...


Bahagian Penganjuran Pelajaran MARA...currently sponsoring about 100k students for their education including those who study abroad


Kali ni driver taxi ni, indian from Kampung Semenyih.... a good looking indian, time kat LHDN tu kami mintak dia tunggu jap dalam sepuluh minit. This Indian memang baguih walaupun kene tunggu tapi dia tak caj pun kami waktu dia tunggu tu, tq la uncle...jasamu dikenang. Ngan uncle ni kami borak pasal bisnes taxi , kata dia kat KL jer ada 36,000 taxi...bapak banyak giler, tu blum campur ngan ulat2 lagi. Pasal customer pun ader gak citer, regular customer...


At the LHDN office...I like the chair la macam kat rumah jerk...

Sampai jerk kat Pejabat MARA, kami terus ke tingkat 3 untuk setelkan borang2 ni dan akhirnya this boy senyum melebar bila sumer dah setel...haha. Aku phm ak phm...

Fourth lesson today is kalau parking lama kat kawasan KL, lagi-lagi kawasan bermeter sila pastikan duet anda berpuluh ringgit sebelum nak bayar parking...parking dari kul 11 pagi sampai 4 petang...RM14.50...Cina belakang aku terkezut sambil berkata....

"aiyoo mahal lar lu punya parking, parking kat Midvalley lagi murah low"

Aku pun senyum jer le nak wat camner, takkan nak parking kat Midvalley plak...jauh kot.

After that we went back to Shah Alam, actually this evening planned nak jumpa Presiden SMF, makcik Nisa tapi nak wat camner tak sompat sebab balik lambat...huhu. Enset ak pun dah k.o., so aku pun lambat sket ler mesej si Nisa gtaw aku tak dapat datang....naseb baek dia Ok sambil reply Munah kim salam sayang kat aku....hakhak...tak pueh ati ngan ak lar tu mak cik Munah ni...haha.

Otw balik Man gak ader citer pasal dinner diaorang yang dijangka wat kat PICC Putrajaya kos...ermmmm rahsia tapi yang ak bleh kata berpuluh ribu lar. Tapi dia kata yang Nuzul wat lagi mahal, dalam sixty something...kalau fikir2 bleh beli keta 2,3 buah tu..haha.

Nak tak nak maybe sok lar jumpa Nisa nak bincang pasal program sem depan, b4 kami turun.....kejapnya setaun tu kan, banyak program yang tak dapat nak wat.....and it is a regretful thing for me. Hope we can do this MICPA Accountancy Week next sem...although after my resignation but just nice for the students...

No comments:

Other Topics